Kaddáfího vojáci používali civilisty jako lidské štíty

Tripolis - Vojáci věrní libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu používali civilní obyvatelstvo jako lidské štíty. Informovala o tom organizace Lékaři za lidská práva (PHR), která zkoumala situaci v západolibyjské Misurátě těsně po jejím převzetí povstaleckými silami počátkem června. Kromě toho zjistila další porušování lidských práv jako znásilňování, únosy, vraždy a jiné válečné zločiny. Od začátku povstání proti Kaddáfímu bylo už odhadem zabito 50 000 lidí. OSN dnes souhlasila s uvolněním 1,6 miliardy dolarů pro Libyi z jejích aktiv zablokovaných v Británii. Půjdou na humanitární pomoc Libyi.

Tým organizace Lékaři za lidská práva zjistil, že libyjští vojáci posazovali na tanky děti, aby zabránili leteckým útokům NATO. Stáli i za hromadnými vraždami, bitím a vydíráním. Mešity, školy a trhy využívali jako sklady zbraní. „Čtyři svědci uvedli, že Kaddáfího jednotky zadržely 107 civilistů a používaly je jako lidské štíty, aby chránili válečný materiál před útoky NATO na jihu Misuráty,“ uvedla organizace ve své zprávě. Informovala o případu, kdy vojáci nutili dvě malé děti sedět na tanku. Pokud by NATO na tank zaútočilo, měly zemřít.

Organizace také získala kopii vojenských rozkazů, podle kterých Kaddáfí nařídil vojákům, aby nechali civilisty v Misurátě hladovět, zatímco schraňovali potraviny a znemožňovali přístup humanitární pomoci. Další „válečnou zbraní“ mělo být znásilňování.

Lékaři za lidská práva vyšetřovali pouze zločiny spáchané Kaddáfího oddíly. Vzhledem k načasování návštěvy a jejímu zaměření na Misurátu nebyli schopni komentovat obvinění vznesená vůči libyjským povstalcům či proti NATO. Zpráva nicméně žádá Severoatlantickou alianci, aby vyšetřila veškerá důvěryhodná obvinění proti spojencům, převážně v souvislosti s bombovými útoky na podporu rebelů.

Minulý týden další organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch sdělila, že shromáždila důkazy, podle kterých Kaddáfího síly začaly svévolně vraždit v metropoli Tripolisu, když nad ním přebírali kontrolu povstalci. Organizace Amnesty International rovněž obvinila Kaddáfího vojáky ze znásilňování dětí a věznění migrantů pracujících v Libyi.

Povstalci dali Kaddáfího silám ultimátum do soboty

Povstalecká rada vyzvala Kaddáfího síly v jeho rodném městě Syrtě a dalších městech, aby se do soboty vzdaly. V opačném případě použijí povstalci vojenskou sílu. Povstalci se k Syrtě přiblížili o víkendu ze západu a z východu a začali vyjednávat s představiteli místních kmenů. V hlavním městě se už do práce vracejí i první policisté. Na místo Kaddáfího věrných, kteří uprchli, se hlásí noví dobrovolníci a už začínají vyjednávat s povstalci o odevzdání zbraní bezprostředně poté, co konflikt v Libyi utichne.

NATO podle svých prohlášení při leteckých úderech za posledních 24 hodin zasáhlo řadu vojenských cílů v blízkosti Syrty a oblasti Baní Valíd asi sto kilometrů jihovýchodě od Tripolisu, kde by se podle informací médií mohl Kaddáfí zdržovat.

Podle oficiálních informací byla během posledních 24 hodin zničena mimo jiné tři velitelská střediska, čtyři radarové stanice, 22 ozbrojených vozidel a dva raketomety.

Kaddáfího dcera Ajša
Zdroj: ČT24

Kaddáfího dcera v Alžírsku porodila

Alžírsko dnes označilo pondělní přijetí Kaddáfího manželky, dcery a dvou synů za výlučně humanitární gesto. Jak dnes prohlásil mluvčí alžírského ministerstva zahraničí, o přijetí Kaddáfího manželky a tří dětí země informovala generálního tajemníka OSN, předsedu Rady bezpečnosti OSN a předsedu povstalecké Přechodné národní rady.

Povstalecká strana, která potvrdila, že byla informována o příjezdu Kaddáfího rodiny, nicméně žádá o jejich vrácení do Libye. Podle vládních zdrojů citovaných agenturou AFP souviselo přijetí s těhotenstvím Kaddáfího dcery Ajši, která dnes porodila dceru.

Od začátku protivládního povstání v Libyi prý bylo zabito 50 tisíc lidí

Od začátku povstání proti Kaddáfímu před půl rokem bylo zabito odhadem 50 000 lidí. Agentuře Reuters to dnes řekl velitel povstaleckých sil. Jen v Misurátě a Zlitánu podle něj zahynulo až 17 000 lidí, mnoho obětí si údajně vyžádaly boje v pohoří Džabal Nafúsa. „Osvobodili jsme kolem 28 000 vězňů. Předpokládáme, že všichni ti, kdo jsou nezvěstní, jsou po smrti,“ řekl také.

Sankční výbor Rady bezpečnosti OSN dnes odsouhlasil uvolnění 1,6 miliardy dolarů pro Libyi z jejích aktiv zablokovaných v Británii. Finance půjdou na humanitární pomoc Libyi. Ke stejným účelům hodlá uvolnit ze zablokovaných aktiv 1,4 miliardy dolarů i Německo, Francie pak počítá s částkou kolem 7,2 miliardy dolarů.

Kde je Muammar?

Kaddáfí podle NATO nadále velí svým vojenským silám. Aliance však nemá informace o tom, kde se může skrývat. Uvedla to mluvčí NATO v Bruselu Oana Lungescuová. Operace v Libyi bude podle aliance trvat tak dlouho, dokud budou Kaddáfího síly ohrožovat civilní obyvatelstvo.

Stále zůstává záhadou, kde se uprchlý diktátor skrývá. Libye představuje nedozírnou pustinu jen občas přeťatou silnicí. Je dva a půl krát větší než Česko, ale jen s polovinou obyvatel. Nalézt jediného člověka tu nedokáží špionážní satelity, bezpilotní letouny ani tisíce rebelů. Spekuluje se, že se diktátor ukrývá v Syrtě, některé zprávy dokonce tvrdí, že je stále v Tripolisu.