„Heavy Metal Putin“ vyrazil do kampaně na harleyi

Moskva - V Rusku dnes oficiálně začala předvolební kampaň, která vyvrcholí v neděli 4. prosince zápasem o obsazení 450 křesel ve Státní dumě. Nejmocnější ruský politik, premiér Vladimir Putin rozjel kampaň už v pondělí na srazu motorkářů u Černého moře, kam přijel se svým tříkolovým harleyem. Jednoznačným favoritem parlamentních voleb je právě Putinova vládní strana Jednotné Rusko, na ostatní možná zbude jen třetina mandátů. Do předvolební kampaně se zapojí sedm registrovaných politických stran. Volby budou podle odhadů stát sedm miliard rublů (čtyři miliardy korun).

Se svým oblíbeným tříkolovým motocyklem Harley Davidson se v čele kolony zapojil do přehlídky silných strojů, které defilovaly v místním přístavu před zraky 50 000 lidí. Akci zorganizovali členové nejmocnějšího ruského motorkářského sdružení Noční vlci, které Putin v projevu označil za své „bratry“.

Vladimir Putin na harleyi
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Parlamentní volby se letos konají podle upravených pravidel. Novinkou je především prodloužení poslaneckého mandátu ze čtyř na pět let. Neparlamentní strany, které k účasti ve volbách musejí shromažďovat podpisy svých stoupenců, potřebují letos k registraci nikoli 200 000, ale pouze 150 000 podpisů. Práh stran pro vstup do parlamentu je v Rusku sedmiprocentní. Prezident Dmitrij Medveděv, který podle svého nedávného prohlášení v dolní parlamentní komoře postrádá větší zastoupení pravice, chce v budoucnu hranici pro vstup do parlamentu snížit z nynějších sedmi na pět procent. Už dnešní ústava sice stranám, které překonají pětiprocentní hranici, garantuje parlamentní účast, budou ale zastoupeny jen jedním, nanejvýš dvěma poslanci. Se změnou volebního zákona Medveděv počítá pro příští volby v roce 2016.