V Litvě se srazil Mirage s Albatrosem

Vilnius - Ve vzdušném prostoru nad litevským městem Šiauliai dnes došlo ke kolizi hlídkujícího francouzského stíhacího letounu Mirage s cvičným letounem litevské armády L-39 Albatros. Podle velitele litevských vzdušných sil se stroje během cvičného letu srazily, okolnosti střetu ale litevský generál neobjasnil. Francouzskému letadlu se podařilo přistát, cvičný letoun české výroby se zřítil. Dva jeho litevští piloti se katapultovali a dopadli nezraněni do jezera Rekyvos.

Podle vrchního velitele litevského letectva Arvydase Pociuse se piloti Albatrosu po kolizi s francouzskou stíhačkou postarali o to, aby poškozený stroj při pádu nezpůsobil vážnější škody. Letadlo nasměrovali na močál v okolí jezera, a teprve poté se katapultovali.

Příčiny incidentu zatím nejsou jasné. Nehoda se odehrála nedaleko letecké základny Zokniai na severu Litvy, která hostí skupinu čtyř francouzských stíhaček. Ty zajišťují v souladu s programem Severoatlantické aliance leteckou ochranu vzdušného prostoru pobaltských zemí, které nemají potřebné vlastní vzdušné síly.

K incidentu došlo v době, kdy v prostoru nad městem Šiauliai operovaly dva francouzské letouny Mirage 2000C. Jeden z nich se dostal do kolize se strojem L-39, ale bezpečně přistál. Piloti, kteří se katapultovali, dopadli do bažin u jezera, odkud byli zakrátko vyproštěni. Podle litevské vojenské mluvčí byli odesláni do nemocnice na pozorování, francouzský letoun byl prý lehce poškozen.