Sestra mohla nakazit diabetiky virem HIV nebo žloutenkou

Wisconsin - Zdravotní sestra na klinice ve Wisconsinu mohla nakazit tisíce pacientů žloutenkou, ale i virem HIV. Celých pět let totiž nesprávně používala insulinová pera a injekční jehly. Její praktiky až teď odhalil vnitřní audit. Teď nemocnice svolává všechny pacienty k testům, které mají odhalit, zda se kvůli pochybení sestry nenakazili nějakou nemocí.

Nemocnice Dean Clinic od pondělí obvolává 2 345 pacientů, které od roku 2006 až do svého odchodu před 14 dny ošetřovala zdravotní sestra, která špatně zacházela s inzulínovými pery. Budou teď muset podstoupit testy na HIV nebo na žloutenku typu B a C. 

Podle šéfa kliniky bylo úkolem dotyčné sestry naučit nově diagnostikované diabetiky pracovat s inzulínem. Ukazovala jim například, jak se používá inzulínové pero. Jenže tady chybovala. Místo, aby jim pero, které mikrojehlou do těla diabetika vpraví dávku inzulínu, předvedla na pomeranči či polštáři, předváděla ho přímo na pacientech. 

I když pokaždé použila novou jehlu, užívala vždy stejné pero. Do něj se tak mohly dostat mikroskopické kapky krve pacientů, a ti se tak mohli jeden od druhého nakazit. Podobně špatně používala ta samá sestra i zařízení, které z kapky krve pacienta zjišťuje hladinu cukru v krvi. 

Až prohlídky pacientů ukážou, zda nemocniční nedbalost nabude podobných rozměrů jako na Tchaj-wanu. Tamní lékaři koncem srpna transplantovali pěti pacientům orgány dárce, který byl HIV pozitivní. Svůj přehmat zjistili až den po operacích, když si důkladně přečetli výsledky krevních testů nakaženého nebožtíka.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)