Belgické vlaky jezdí na solární energii

Brusel - Belgická železniční společnost Enfinity umístila solární panely na střechu tunelu na rychlodráze z Paříže do Amsterdamu. Panely tvoří plochu velikosti osmi fotbalových hřišť a vyrobí elektřinu pro 4000 vlaků za rok.

Šestnáct tisíc solárních panelů na střeše tříapůlkilometrového tunelu - vlaky v oblasti belgických Antverp až po holandské hranice jezdí na energii ze slunce. Panely za rok vyrobí energii pro 4 000 souprav, což odpovídá denní spotřebě všech vlaků v Belgii. Energie navíc napájí místní železniční infrastrukturu. „Tento projekt je výjimečný právě v tom, že panely vyrábí elektřinu i pro osvětlení vlakové stanice v Antverpách nebo zajišťuje provoz signalizačních tabulí. To je velmi unikátní,“ prohlásil Jürgen van Damme, vedoucí marketingu železniční společnosti Enfinity.

Belgie nepatří mezi slunné země. Solárním panelům ale k provozu stačí v průměru 900 hodin slunečního svitu za rok. „Plochá střecha tunelu nám posloužila jako dlouhý koberec bez stínu. To byla v této částí dráhy velká výhoda,“ podotkl Van Damme.

Tunel byl postaven podél chráněného lesa. Zabránilo se tak kácení stromů, které by ohrožovaly bezpečnost dráhy. Solární panely mají životnost 30 až 40 let. Jejich výkon klesá už po 20 letech. Podobné plány musela belgická společnost Enfinity zatím odložit. Důvodem je změna pravidel dotací na velké solární projekty.

Vydáno pod