Čínské úřady odsoudily mnichy za sebeupálení kolegy

Peking - Na deset a 13 let vězení odsoudil čínský soud dva tibetské buddhistické mnichy v souvislosti se sebeupálením jiného mnicha. Už v pondělí dostal první z trojice mnichů, kteří popáleného, teprve šestnáctiletého mladíka ukryli před úřady, 11 let vězení. Vysoké tresty čínské soudy vynesly podle analytiků proto, aby od podobných činů odradily potenciální následovníky.

O dalších dvou rozsudcích informovala oficiální tisková agentura Nová Čína v úterý pozdě večer místního času. Mnichy soud v provincii S'-čchuan shledal vinnými ze „spiknutí, podněcování a pomoci při sebeupálení jiného mnicha, čímž způsobili jeho smrt“.

Šestnáctiletý mnich Phüncchog se v březnu na ulici polil benzinem a zapálil. Přispěchavší policisté, uniformovaní i v civilu, se jej pokoušeli uhasit, nakonec ho však podle svědků vztekle bili a kopali do něj. Mladíka se poté ujal odsouzený, který ho 11 hodin ukrýval v klášteře. Druhý den byl zraněný přepraven do nemocnice, lékaři mu ale již nedokázali pomoci.

Případ vyvolal nepokoje v etnicky tibetské části jihozápadní provincie S'-čchuan. Tato oblast byla v posledních letech dějištěm řady protestů proti čínské vládě a střetů s jejími bezpečnostními silami. Coby strážci tibetské buddhistické kultury jsou mniši obzvláště citliví vůči striktní čínské kontrole nad jejich kláštery.

V Číně se od roku 2009 zapálili na protest proti politice Pekingu nejméně tři tibetští mniši. Podle oficiální verze Pekingu Čína v roce 1950 Tibet „pokojně osvobodila“ a o rok později zřídila v tomto regionu podél Himálaje formální autonomii, ve skutečnosti tvrdě řízenou čínskými úřady.