Američané v Iráku a Afghánistánu vyplýtvali 60 miliard

Washington - Až 60 miliard dolarů (bilion korun) z kapes daňových poplatníků vyplýtvala za posledních deset let americká vláda na zakázkách v Iráku a Afghánistánu. Uvádí se to ve zprávě nezávislé vyšetřovací komise. Za zbytečné výdaje může prý především nedostatečný dohled nad dodavateli, špatné plánování a korupce.

Komise, jejíž 240stránková závěrečná zpráva bude zveřejněna dnes, uvádí, že celková výše výdajů a grantů na podporu amerických operací v Iráku a Afghánistánu přesáhne do konce letošního roku 206 miliard dolarů (3,4 bilionu korun). Z peněz investovaných v Afghánistánu prý bylo deset až 20 procent vydáno zbytečně a dalších pět až devět procent přišlo vniveč kvůli korupci a podvodům.

Jedním z příkladů plýtvání je podle BBC 300 milionů dolarů (pět miliard korun) investovaných do moderní elektrárny v Kábulu, kterou nebude afghánská vláda schopna provozovat. Dalším je stavba vězení v Iráku za 40 milionů dolarů (666 milionů korun), které irácká vláda nechtěla a které nebylo nikdy dostavěno.

Demokratická senátorka Claire McCaskillová, která se na zřízení komise podílela a jež se k závěrům vyšetřování vyjádřila v úterý, uvedla, že „je odporné pomyslet, že téměř třetina z miliard a miliard, které utrácíme na zakázky, byla vyplýtvána nebo použita k podvodům“.

Komise, kterou Kongres zřídil v roce 2008 a jež svou činnost ukončí v září, navrhuje 15 opatření, aby se v budoucnosti chyby z Iráku a Afghánistánu neopakovaly. Jsou mezi nimi například návrh na vytvoření funkce generálního inspektora, který by na zakázky dohlížel, nebo využití vysoce postavených vládních činitelů k lepšímu plánování a koordinaci.