Kaddáfí odmítá ultimátum povstalců

Tripolis - Někdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí podle svého mluvčího Músy Ibráhíma odmítl výzvu povstalců provládním silám, aby se do soboty vzdaly. Zopakoval nicméně, že Kaddáfí je stále připraven vyslat svého syna Saadího k vyjednávání s rebely o vytvoření přechodné vlády.

„Žádný důstojný národ by nepřijal ultimátum stanovené ozbrojenými gangy,“ řekl mluvčí. Podle něj bylo při úterním raketovém útoku na Kaddáfího baštu Syrtu zabito asi tisíc lidí a další byli zraněni. Útok zasáhl místní obyvatele při modlitbě na oslavu konce ramadánu. Údajně bylo vypáleno až 12 raket. Ibráhím tvrdí, že tyto informace obdržel přes satelitní telefon od zaměstnanců nemocnice a bezpečnostních pracovníků v Syrtě.

Povstalci prý tuší, kde se nyní Kaddáfí nachází. Ibráhím se domnívá, že pobývá ve svém rodném městě Syrta, vzhledem k tomu, že tam je většina jeho rodiny a kmene. Odmítl však místo Kaddáfího pobytu upřesnit vyjma vyjádření, že se Kaddáfí nachází v Libyi.

Zástupce šéfa Přechodné národní rady Alí Tarhúní konstatoval, že Kaddáfí je na útěku a není pochyb, že ho povstalci dopadnou.

NATO by mohlo v Libyi zůstat

Severoatlantická aliance je připravena dočasně zachovat svoji vojenskou účast v Libyi. Jak se dnes dohodli zástupci 28 členských států NATO, na místě by mohly na omezenou dobu působit lodě a průzkumná letadla v případě, že o ně projeví zájem povstalecká Přechodná národní rada. Paříž požádala sankční výbor Rady bezpečnosti OSN o uvolnění libyjských kont v hodnotě 1,5 miliardy eur (36,2 miliard korun). Podle nejmenovaného zdroje má Libye ve francouzských bankách uloženo až 7,6 miliard eur (183,2 miliardy korun).

Aliance uvedla, že by mohla pokračovat kontrola lodního provozu u břehů Libye kvůli možnému pašování zbraní. Průzkumná letadla by nadále mohla dohlížet nad vzdušným prostorem, aby kontrolovala situaci v Libyi. K tomu by však nebyly používány bojové stroje. Vyslání pozemních vojsk nepřipadá v úvahu.

Kaddáfí se nevzdá (zdroj: ČT24)