Krvavý konec ramadánu v Sýrii pokračuje

Damašek - Syrské jednotky znovu vtrhly do jedné z bašt opozice, do města Hamá. S tanky tam pátraly po protivládních aktivistech. Ulice pročesalo několik stovek vojáků a místy se ozývala střelba. V závěru postního měsíce ramadánu vypukly v 50 syrských městech protivládní nepokoje. Muslimští duchovní v řadě měst přešli na stranu opozice a vyzvali obyvatelstvo k aktivnímu odporu proti režimu prezidenta Bašára Asada. Od včerejška při střetech s armádou zemřelo nejméně 24 lidí.

Koordinační výbor syrské opozice oznámil, že od úterý zahynulo v Sýrii při střelbě do demonstrantů nejméně 24 lidí. Střelba se ozývá i na předměstí metropole Damašku, v jihosyrské provincii Dará a ve městě Tadmuru (dříve Palmyra). Nepokoje jsou hlášeny i ze středomořského pobřeží v okolí Lázikíje.   

Organizace Amnesty International tvrdí, že má informace o smrti nejméně 88 lidí, kteří mezi dubnem a polovinou srpna zahynuli v syrských věznicích. Nejméně 52 z nich podlehlo následkům mučení. 

„Případy úmrtí za mřížemi dosahují obrovského rozsahu a jsou jen pokračováním brutálního pohrdání lidským životem, jehož jsme denně svědky na syrských ulicích,“ komentoval situaci mluvčí AI Neil Sammonds. 

Mezi umučenými vězni jsou prý ženy i třináctileté děti. Organizace má údajně k dispozici videozáznam zachycující těla obětí s popáleninami, se známkami bití, bičování a mučení elektrickými šoky. Většina obětí je z města Homsu a provincie Dará. 

Organizace rovněž sestavila jmenný seznam 1800 lidí, kteří od dubnového počátku nepokojů prokazatelně v Sýrii zahynuli. Tisíce dalších byly uvězněny, mnozí nemají žádnou možnost spojit se se svými blízkými.