Finsko chystá opatření proti šíleným střelcům

Helsinky - Finské školy by mohly být vybaveny dodatečnými únikovými dveřmi, jimiž by učitelé s dětmi mohli uprchnout před případnými útoky střelců. Stavební úpravy doporučila pracovní komise ministerstva vnitra, o povinné nařízení ale nepůjde, protože by to bylo příliš drahé. Finsko zasáhly za poslední čtyři roky dva útoky střelců, při nichž zahynulo dvacet lidí. Finsko kromě toho patří po USA, Jemenu a Švýcarsku k zemím s největším počtem zbraní na obyvatele.

Učebny by ve všech školních novostavbách měly být podle ministerstva vnitra mezi sebou propojeny spojovacími dveřmi nebo by měly mít dodatečné únikové dveře. Vládní experti také doporučili zesílenou kontrolu pomocí průmyslových kamer a odlišnou barevnou malbu v jednotlivých částech školních budov, aby školáci mohli v nouzi pomocí mobilních telefonů snadno udat svou polohu. Ve stávajících školních ústavech bude vybudování dodatečných únikových dveří doporučeno tam, kde to bude stavebně možné.

Za poslední čtyři roky zaznamenalo Finsko dva střelecké útoky na školách. První tragédie se udála na podzim 2007 na gymnáziu v jihofinské Jokele, druhá v září 2008 na střední škole v Kauhajoki na západě země. K první střelbě na finské škole došlo v Raumě na jihozápadě země v roce 1989, kdy čtrnáctiletý chlapec zřejmě kvůli šikaně zastřelil dva spolužáky.

V zemi s 5,3 milionu obyvatel je 1,6 milionu střelných zbraní v osobním vlastnictví. Přitom kriminalita je zde jedna z nejnižších na světě. Lov Finové považují za národní sport.

Vydáno pod