Budou vědci v budoucnu vyrábět lidské orgány?

Winston-Salem (USA) - Oblast regenerativní medicíny už přestává být pro vědu science fiction, ale stává se skutečností. Lékaři doufají, že v budoucnu se jim pomocí speciálních přístrojů podaří produkovat lidské orgány. V budoucnu chtějí dosáhnout toho, aby pacienti nemuseli čekat na dárce. Zatím se jim takto povedlo vyrobit krysí srdce.

„Vlastně to funguje jako tiskárna. V knihách máte poskládaná písmena v pořadí, které potřebujete. My nepracujeme s písmeny, ale s různými typy buněk, které na sebe skládáme ve správném pořadí,“ vysvětluje Anthony Atala, ředitel Ústavu regenerativní medicíny při Wake Forest University.

Nejnovější přístroje dokáží reprodukovat i lidské ledviny. Bude ale trvat ještě mnoho let, než se začnou tyto orgány transplantovat lidem. Vědci také více pokročili ve výzkumu léčení popálenin, které se pomalu hojí a jsou náchylné k infekci. „Regenerace kůže může u popálenin trvat asi dva týdny, nebo se nemusí obnovit vůbec. Naše přístroje vytvářejí těsnění rány a buněčné podklady pro kůži, která tak může růst rychleji,“ říká Mohammad Albanna z Ústavu regenerativní medicíny.

Základem úspěchu regenerativní medicíny jsou kmenové buňky. Dokáží se přeměnit na jiný buněčný typ, umožňují vytvářet nové buňky, a opravují tak poškozené části těl. Doktor Atala je přesvědčen, že v dnešní době už není otázkou, zda člověk bude umět vyrobit funkční lidské orgány, ale kdy dojde k prvním úspěšným transplantacím. Kmenové buňky mohou v budoucnu také přispět k léčení přerušené míchy. Zde si zatím současná medicína neví rady a postižení většinou končí na vozíčku.

Vědci pracují na výrobě lidských orgánů (zdroj: ČT24)
Regenerativní medicína
Zdroj: ČT24