Podle rebelů Kaddáfího syn nabídl kapitulaci, Saadí to ale popřel

Tripolis/Paříž - Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Saadí prý rebelům usilujícím o pád Kaddáfího režimu řekl, že se vzdá a výměnou za záruku bezpečí se přidá na jejich stranu. Kaddáfího druhorozený syn Sajf al-Islám naopak opět vyzval k boji proti povstalcům. Ti údajně v Tripolisu zadrželi libyjského ministra zahraničí Abdula Obejdího. O budoucnosti Libye budou dnes na konferenci v Paříži jednat představitelé libyjské opozice s desítkami zástupců zemí celého světa. Setkání povedou francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron.

„Měl jsem dnes (středa) telefonický rozhovor s Kaddáfího synem Saadím, ve kterém požádal o zapojení do revoluce a o záruky, že se vrátí ke svému lidu a do Tripolisu,“ uvedl anglický komentář rozhovoru, který televize s Belhadžem uskutečnila v arabštině. Saadí podle něj také naznačil, kde se nachází. Televizní stanice CNN ale uvedla, že Saadí popřel, že se chystá vzdát, a prohlásil, že libyjská opozice nechce vyjednávat. „Vzdal bych se raději skutečné vládě než tamtěm lidem,“ uvedl Saadí podle CNN v e-mailu jednomu z jejích reportérů.

Naopak druhorozený Kaddáfího syn Sajf Islám ve zvukovém záznamu odvysílaném syrskou televizní stanicí Ar-Raj vyzval k boji proti rebelům a prohlásil, že se nachází na předměstí Tripolisu. „Odpor pokračuje a vítězství je blízko,“ řekl podle agentury AFP. Podle agentury AP také prohlásil, že nikdo se nevzdá, a dodal, že jeho otec je v pořádku. Na dotaz, co říká prohlášení svého bratra, odpověděl, že byl pod tlakem.

V Paříži se bude jednat o budoucnosti Libye

Představitelé libyjské opozice s desítkami zástupců zemí celého světa míří dnes do francouzské metropole. Jednat tam budou o budoucnosti Libye. Setkání povedou francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron, jejichž země byly hlavními tahouny koaličních operací v Libyi. Své diplomaty slíbily vyslat i Čína a Rusko, které vojenské angažmá spojenců v Libyi zpočátku nepodporovaly. Ruská vláda ale dnes uznala povstaleckou libyjskou Přechodnou národní radu za reprezentanta státní moci a „vzala na vědomí“ její reformní program.

Podle francouzských zdrojů bude chtít Paříž za mezinárodními rozpory o akcích NATO v Libyi otočit list a pomoci rebelům vybudovat novou Libyi. Celkem se čeká účast asi šesti desítek zahraničních delegací včetně šéfky americké diplomacie nebo šéfa OSN.

Účastníci setkání se zřejmě budou snažit usnadnit proces politické transformace a zabránit tomu, aby v zemi přetrvávalo násilí. Opozice v Libyi se potýká s problémy, jako jsou výpadky dodávek elektřiny nebo nedostatek pitné vody, a uvolnění peněz z blokovaných zahraničních účtů režimu by mohlo upevňování jejich moci usnadnit. O očekávaném zrušení finančních sankcí, které Evropská unie uvalila na některé libyjské podniky, se ale zřejmě mluvit nebude.