Francie uvolní Libyi zmrazená konta, EU zmírní sankce

Paříž - Francie dostala od OSN souhlas s uvolněním 1,5 miliardy eur ze zmrazených kont svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího ve prospěch libyjské povstalecké vlády. Oznámil to francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. O uvolnění miliardových částek už OSN požádaly Spojené státy a Británie; Evropská unie podle diplomatů částečně uvolnila protilibyjské sankce - seznam firem a organizací vystavených bojkotu se zmenšil o 28 položek, mezi nimiž je šest přístavů, několik bank a rovněž ropné a plynařské společnosti. O dalších krocích při obnově země jedná konference „přátel Libye“, svolaná na dnešek do Elysejského paláce v Paříži. Cílem jednání, jehož se účastní na šest desítek států, je dohodnout harmonogram poválečné politické a ekonomické rekonstrukce Libye.

Kaddáfí má ve francouzských bankách uloženo celkem 7,6 miliardy. „Musíme pomoci Přechodné národní radě (NTC), protože Libye je poničená, humanitární situace je tam špatná a chybí voda, elektřina a pohonné hmoty,“ řekl ministr Juppé.

Francouzský list Libération dnes napsal, že ještě na počátku libyjské občanské války Francie dosáhla dohody s povstalci, podle níž se Francie bude ze zhruba třetiny podílet na využívání libyjských ropných zdrojů. V dopise z počátku dubna adresovaném katarskému emírovi NTC podle pařížských novin uvedla, že „předá Francii 35 procent surové ropy výměnou za podporu“ v boji proti Kaddáfímu. Juppé rozhlasové stanici RTL řekl, že sice o žádné takové dohodě neví, ale „je jen logické a férové“, že státy aktivně podporující povstalce budou mít při obnově Libye přednost.

Konference, která má začít v pět hodin odpoledne našeho času a nemá přesáhnout tři hodiny, se účastní vůdci NTC Mustafá Džalíl a Mahmúd Džibríl, 13 hlav států a 19 předsedů vlád. Spojené státy zastupuje americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, OSN generální tajemník Pan Ki-mun. Do jednání za zavřenými dveřmi se rovněž zapojí zástupci Severoatlantické aliance, Evropské unie, Africké unie, Ligy arabských států a Organizace islámské konference. Diskusi budou předsedat francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský ministerský předseda David Cameron. Česká republika na pařížské konferenci zastoupena nebude. Jihoafrická republika se podle svého prezidenta Jacoba Zumy konference nezúčastní, protože je pohoršena intervencí NATO v Libyi a způsobem, jakým Západ vykládá rezoluci Rady bezpečnosti OSN o ochraně libyjských civilistů v době války.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov:
„Rusko nikdy neobhajovalo bývalý libyjský režim. Prezident Medvěděv rozhodně prohlásil, že Kaddáfí musí odejít. Nicméně to, jak členové NATO a některé další vlády vykládaly rezoluci k Libyi, hrubě přehlíželo principy práva.“

Libyjští povstalci mají na konferenci představit základní obrysy nového politického uspořádání své země. Klíčovým prvkem bude nová demokratická ústava a prvním významným cílem volby monitorované OSN, které se mají uskutečnit během půldruhého roku. Definitivním koncem válečných operací má být „deklarace osvobození“, která ještě nebyla vyhotovena a podle šéfa NTC Džalíla bude vyhlášena až po dopadení nebo usmrcení Muammara Kaddáfího.

Těsně před zahájením konference uznalo povstaleckou vládu jako zákonný orgán státní moci Rusko. Turecko dnes oznámilo, že připravuje znovuotevření své ambasády v Tripolisu, evakuované během bojů. Jediným stálým členem Rady bezpečnosti OSN, který zatím NTC za legitimní vládu neuznal, tak je Čína.

Libyjské hlavní město Tripolis má dostatek paliva i potravin pro své potřeby v krátkodobém horizontu, ale pociťuje naléhavý nedostatek vody a řešení je v nedohlednu. Uvádí to důvěrná krizová zpráva ženevské humanitární kanceláře Evropské unie, kterou dnes získala agentura Reuters.