Austrálie má po 130 letech jasno: Nalezené ostatky patří banditovi Kellymu

Sydney - Australští odborníci identifikovali ostatky nejznámějšího australského bandity Neda Kellyho. Psanec přirovnávaný mnohými Australany k Robinu Hoodovi skončil v roce 1880 na šibenici za několikanásobnou vraždu policistů. Místo, kam byly uloženy jeho ostatky, ale dlouho zůstávalo záhadou. Hrob bandity, který vedle bankovních loupeží proslul i odporem vůči tehdejším britským koloniálním úřadům, objevili australští archeologové v roce 2008.

Generální prokurátor státu Victoria Robert Clark řekl, že tým expertů identifikoval Kellyho tělo bez hlavy mezi ostatky, které byly exhumovány z hromadného hrobu na hřbitově dnes již zavřené věznice Pentridge na předměstí Melbourne na jihu země. Odborníci pátrali především po bezhlavém těle a známkách po zranění z přestřelky. Ví se totiž, že Kellyho hlava byla po popravě oddělena od těla. K určení ostatků bylo použito analýzy DNA a dalších testů.

Ned Kelly se stal námětem řady písní a knih, jeho životní příběh byl také několikrát zfilmován. Na plátnech kin se poprvé objevil v roce 1906 v němém snímku Příběh Kellyho gangu, v 70. letech si slavného zbojníka zahrál zpěvák rockové skupiny Rolling Stones Mick Jagger a naposledy se filmaři jeho dobrodružství chopili v roce 2004, kdy legendárního desperáta představoval Heath Ledger.