CIA si na přepravu teroristů najímala soukromá letadla

Washington – Americký Pentagon si k transportu podezřelých z terorismu najímal letadla soukromých společností. Těmi je pak dopravoval z tajných věznic po světě na kubánské Guantánamo. Mezi zatčenými byl zřejmě i strůjce útoků na New York z 11. září 2001. Informace vyšly najevo u soudu, kde letecké společnosti požadují za nezaplacené lety sto milionů dolarů.

Soukromé letecké společnosti Richmor Aviation a SportsFlight se s americkou vládou soudí už čtyři roky o výši poplatků za uskutečněné lety. Soudce loni rozhodl, že CIA musí firmě Richmor zaplatit 1,6 milionu dolarů. V květnu odvolací soud částku snížil na 874 000 dolarů. Richmor si těď u soudu stěžuje, že mu tato částka dosud nebyla v plné výši proplacena.

U soudu vyšlo mimo jiné najevo, že lety byly vedené jako přeprava vládních úředníků a jejich hostů. Ministerstvo zahraničí vydávalo soukromým leteckým společnostem potvrzení, že jde o přepravu diplomatů. Nikdy nebylo přesně uvedeno, kdo je na palubě.

Podle Rady Evropy bylo nad Evropou uskutečněno více než tisíc letů. Několik evropských zemí bylo také obviněno, že umožnily CIA provozovat na svém území tajné věznice a přistávat na svých letištích. Letadla s podezřelými z terorismu létala i přes Českou republiku. V Polsku byla jedna z tajných věznic.

CIA oznámila, že tyto praktiky už opustila. Další informace odmítla médiím poskytnout.