Nový japonský premiér Jošihiko Noda sestavil vládu

Tokio – Tento týden zvolený japonský premiér Jošihiko Noda sestavil vládu a dosadil klíčové posty v kabinetu svými blízkými spojenci. S jejich pomocí se bude snažit vést zemi v nesnadném období zotavování z následků březnového ničivého zemětřesení a vlny tsunami, jaderné krize a dlouhodobého ekonomického propadu. Nodův kabinet má dnes odpoledne místního času oficiálně jmenovat japonský císař.

Noda byl tento týden zvolen šestým japonským premiérem za posledních pět let. Analytici, které cituje agentura Reuters, míní, že s ohledem na dosavadní působení na postu ministra financí bude Noda nejsilněji ovlivňovat oblast financí a nový devětačtyřicetiletý bývalý novinář Džun Szuji, který po Nodovi převezme post ministra financí, by tak mohl být jen jeho „přitakávačem“.

Ministerstvo financí je přitom nejproblematičtějším postem ve vládě. Ministr bude muset zvládnout bobtnající státní dluh a snažit se stimulovat růst. Obsazení tohoto úřadu se v uplynulých letech měnilo ještě častěji než post premiéra a Azumi se tak stane už devátým japonským ministrem financí od roku 2006.

Novým ministrem zahraničí se stane sedmačtyřicetiletý Koičiró Gemba. Ten je spolu s Azumim relativně mladý v japonském politickém světě, jemuž obvykle dominují starší státníci, a oba jsou s Nodou úzce spojení. Další z klíčových postů, ministerstvo obchodu a ekonomiky, dostane třiašedesátiletý Jošio Hačiró. Ministrem pověřeným řešením jaderné krize v prefektuře Fukušima v severovýchodním Japonsku Noda ponechal Góšiho Hosona.