Mladík popsal, jak mu lední medvěd zabil kamaráda

Londýn - Sedmnáctiletý Patrick počátkem srpna unikl na Špicberkách ze spárů ledního medvěda. Jeden z jeho čtyř kamarádů, kteří tam s ním byli, takové štěstí neměl. Mladík, který o vlásek unikl smrti, teď promluvil o vzpomínkách na noc, která se stala jednomu z jeho kamarádů osudnou.

Skupina britských studentů se vydala koncem července za dobrodružstvím na Špicberky. Pět mladíků tady zahlédlo na plovoucí ledové kře ledního medvěda. A měli z toho náramnou radost. Z expedice nadšeně na web psali, že se jim určitě o šelmě bude zdát. Jenže netušili, že sen se promění v noční můru. 

Lední medvěd totiž nad ránem přišel do jejich tábora. „Vzpomínám si, jak se dral do našeho stanu. Všichni křičeli. Pak chytil do zubů mou ruku a pak hlavu. Mlátil jsem ho, co to šlo, jen aby mě pustil,“ vzpomíná Patrick Flinders, který se štěstím vyvázl. Jenže jeho kamarád takové štěstí neměl. Sedmnáctiletý Horatio zraněním podlehl. Stejně starého Patricka a dva instruktory zachránil převoz vrtulníkem do nemocnice. 

Třímetrového medvěda zastřelili členové expedice už před příletem záchranářů. I jeho smrt je ale smutným mementem na tragickou událost. Tání ledovců připravuje lední medvědy o přirozené prostředí a oni se tak musí za potravou stěhovat stále blíž k lidem.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)