U Chile se zřítil letoun s 21 lidmi na palubě

Santiago de Chile - V Tichém oceánu asi 800 km od pobřeží Chile se do moře zřítilo chilské armádní letadlo Casa 212 s 21 lidmi na palubě. Stroj se kvůli silnému větru dvakrát neúspěšně pokoušel o přistání, pak se ztratil. Na jeho palubě byl i známý chilský televizní moderátor Felipe Humberto Camiroaga. Neštěstí se stalo nedaleko souostroví Juana Fernándeze.

„Když se letadlo blížilo k ostrovu, ztratil se radiový kontakt a bylo prohlášeno za ztracené,“ řekl chilský ministr obrany Andrés Allamand. Práci pátracích týmů ztěžuje soumrak. Starosta ostrovů Leopold González chilské televizi TVN řekl, že v moři asi kilometr od přistávací dráhy byly nalezeny části letadla včetně zavazadel cestujících. Velitel pátracích a záchranných akcí Otto Mrugalski ale prohlásil, že v okolí ostrovů se žádné trosky letadla nenašly.

Chilský prezident Sebastián Piñera:
„Dokážu si představit muka a nejistotu příbuzných 21 cestujících na palubě, o němž se předpokládá, že se zřítilo. Pro naši zemi to je těžká rána.“

Camiroaga na ostrov údajně letěl kvůli reportáži o obnově ostrovů po loňském únorovém zemětřesení a následné vlně tsunami, která zničila tamní hlavní město. Chilská televize TVN uvedla, že kromě něj letadlem letěli také další čtyři jeho spolupracovníci z ranního pořadu této největší chilské televize. Dalším z pasažérů byl obchodník Felipe Cubillos, švagr ministra obrany, který se podílel na rekonstrukčních pracích po ničivém zemětřesení.

Felipe Humberto Camiroaga
Zdroj: ČT24

Ostrovy proslavil román britského spisovatele Daniela Defoe Robinson Crusoe, napsaný podle skutečného příběhu dánského námořníka Alexandra Selkirka. Ostrovy leží asi 660 kilometrů od chilského pobřeží a žije na nich trvale asi 650 obyvatel.