V Dortmundu se střetli anarchisté s policií

Dortmund (Německo) - Velké nepokoje zažil německý Dortmund, když se kolem chystaného pochodu pravicových extremistů strhly násilnosti. Asi patnáct set anarchistů napadlo policisty, kteří je od ultrapravičáků oddělovali. Levicoví radikálové zaútočili kamením a dělobuchy, jednoho policistu vážně zranili.

Protiakce před pochodem neonacistů dnes v německém průmyslovém městě Dortmundu přerostly v závažné výtržnosti asi 1500 příslušníků levicových radikálů. Podle agentury DPA se anarchisté pokusili prolomit policejní zátarasy, které měly oddělovat neonacisty od jejich odpůrců. Právě levicoví extremisté policisty napadli pepřovým sprejem, házeli po nich světlice a kameny. Jeden policista byl těžce zraněn a policie byla nucena použít proti výtržníkům obušky a vodní děla.

Pochod pravicových extremistů je v Dortmundu každoroční událostí při příležitosti protiválečného dne, který se připomíná u příležitosti výročí začátku druhé světové války 1. září 1939. Letos se ho zúčastnilo na sedm set pravicových extremistů.