Osvobozený Strauss-Kahn se vrátil do Francie

New York - Bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn se dnes ráno vrátil ze Spojených států do Francie. Letadlo s ním a s jeho manželkou Anne Sinclairovou přistálo v Paříži krátce po sedmé hodině ranní. V USA Strauss-Kahn čelil obvinění ze sexuálního napadení pokojské v newyorském hotelu, koncem srpna ale prokuratura obvinění stáhla.

Strauss-Kahn s manželkou a dcerou Camille v sobotu odpoledne opustili luxusní pronajatý byt na Manhattanu a odjeli na letiště. S sebou měli asi pět zavazadel. Francouz před novináři v letištním terminálu neučinil žádné prohlášení. Nezastavil se ani na přepážce Air France a zamířil k bezpečnostní kontrole. Žádné prohlášení Strauss-Kahn nepřednesl ani po příletu do Paříže, kde na něj podle AFP čekalo několik příznivců volajících „odvahu“.

Ne u všech ale vyvolal jeho návrat nadšení. Socialistická politička Anne Mansouretová prohlásila, že je „nesmírně nevhodné“, aby se někdejší šéf MMF vracel do vlasti jako hvězda. Dcera Mansouretové Tristane Banonová totiž Strausse-Kahna obvinila, že se ji v roce 2003 pokusil znásilnit při rozhovoru. Francouzské úřady případ vyšetřují, Strauss-Kahn obvinění označuje za vymyšlená.

Bývalý šéf MMF se poprvé vrací do vlasti poté, co ho pokojská newyorského hotelu Nafissatou Diallová v květnu obvinila ze sexuálního napadení. Dvaašedesátiletý Francouz strávil skoro týden ve vazbě, šest týdnů v domácím vězení a asi dva měsíce bez možnosti opustit Spojené státy. Newyorský soud 23. srpna nakonec obvinění stáhl na návrh prokuratury, která nepovažovala údajnou oběť sexuálního útoku za dostatečně důvěryhodnou. Strauss-Kahn obvinění po celou dobu odmítal.

Strauss-Kahn, o němž se před vypuknutím aféry uvažovalo jako o možném kandidátovi francouzský socialistů na prezidenta ve volbách příští rok, byl na newyorském letišti J. F. Kennedyho zadržen 14. května. Aféra ho stála křeslo šéfa MMF. Socialisté stažení obvinění proti němu přivítali, jen málo pozorovatelů ale čeká, že Strauss-Kahn se v brzké době do politiky vrátí.

Podle politologa Stéphana Rozese navíc zůstává Strauss-Kahn „koulí na noze“ socialistů. Podle něj by pro socialistickou prezidentskou kampaň v příštím roce bylo nejlepší, kdyby se o bývalém šéfovi MMF mluvilo co nejméně. Také dřívější Straussův-Kahnův politický spojenec Jean-Marie Le Guen očekává, že se politická role někdejšího socialistického favorita zmenší. Podle Le Guena je zřejmé, že se Strauss-Kahn nepokusí zapojit do socialistických prezidentských primárek.

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn
Zdroj: David Karp/AP Photo

O pošramocené pověsti uznávaného ekonoma je přesvědčena i předsedkyně socialistické strany Martine Aubryová. Obává se, že skandál může socialistům ubrat podporu od ženské části voličů. „Nemyslím si, že by se DSK v nejbližší době vyjádřil k socialistickým primárkám k prezidentským volbám. Není ale vyloučeno, že v budoucnu podpoří levicového kandidáta,“ myslí si novinář Filip Martinat. 

Případ DSK stále nekončí, právníci pokojské se nevzdávají

Celý případ bude přitom v USA zatím nekončí. Advokáti Diallové začátkem srpna zahájili civilní proces u tribunálu v Bronxu, aby pro ženu obdrželi odškodné za její údajné „násilné a sadistické“ napadení Strausse-Kahnem. Jeho obhájci ale tvrdí, že pohlavní styk byl dobrovolný. Proces podle agentury AP může trvat roky. Jeden z jeho advokátů navíc prohlásil, že sám Strauss-Kahn může zažalovat Diallovou v občanskoprávním řízení za pomluvu.