Al-Káida chce zaútočit s malým letadlem, varuje FBI

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo vnitřní bezpečnosti vydaly celostátní varování před možným teroristickým útokem s využitím malých letadel. Podle obou úřadů sice nejsou informace o konkrétní teroristické hrozbě, bezpečnostní opatření se však z preventivních důvodů zpřísňují s ohledem na nadcházející výročí útoků na New York a Washington z 11. září 2001.

Podle amerických bezpečnostních úřadů se teroristická síť al-Káida, která stála i za útoky z 11. září, snaží najít způsob, jak využít k útoku americká letadla. Teroristé údajně zvažují možnost, že by si pronajali menší letouny a naplnili je výbušninami.

„Al-Káida a její odbočky mají trvalý zájem na získání leteckého výcviku, zejména pro malá letadla,“ uvádí společný materiál obou úřadů. Teroristická síť se údajně také snaží využít své sympatizanty v západních zemích, kteří by se mohli stát leteckými instruktory pro členy al-Káidy.

Letecká bezpečnost je v současnosti na vyšší úrovni než před deseti lety, kdy teroristé využili unesená letadla k útokům na mrakodrapy newyorského Světového obchodního střediska (WTC). Podle amerických bezpečnostních úřadů ale al-Káida stále uvažuje o možnosti útoku na letadla nebo s jejich využitím, neboť podobný atentát by si vyžádal mnoho obětí a zaplnil by titulní stránky novin.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Teroristická hrozba s využitím malých letadel není ničím novým. Už po útocích ze září 2001 americká vláda zakázala létat tisícům malých strojů v obavě, že by je mohli teroristé využít k dalším atentátům. V letech 2002 a 2003 americké úřady údajně odhalily, že al-Káida chtěla pomocí letadel s výbušninami zaútočit na americkou válečnou loď v Perském zálivu a na americký konzulát v pákistánském Karáčí.

USA bojují proti terorismu už 10 let

11. září odstartovalo nejdelší válku v amerických dějinách. Proti terorismu USA bojují dvakrát déle než ve druhé světové. Utratilo se také víc než ve Vietnamu - 1,2 miliard dolarů. Kromě šesti tisíc Američanů v bojích zahynulo na 140 tisíc civilistů a asi 8 milionů dalších muselo utéct ze svých domovů. Po deseti letech války jsou Spojené státy americké doma bezpečnější, jejich postavení ve světě vlivem válek v Iráku a Afghánistánu ale oslabilo. Ačkoliv je al-Káida už jenom stínem své bývalé slávy a moci, Američané na oslavy příliš pomyšlení nemají.