Tajfun v Japonsku zabil nejméně 15 lidí

Tokio – Řádění tajfunu Talas v Japonsku si vyžádalo nejméně patnáct mrtvých a 43 nezvěstných. Západní část země zasáhl v sobotu a dnes se posouvá na sever směrem nad moře. Silný déšť v zemi způsobil záplavy a sesuvy půdy. Příkazy k evakuaci a varování před silnou bouří vydaly úřady pro 460 tisíc lidí v západním a centrálním Japonsku.

Střed letošního v pořadí dvanáctého tajfunu se podle japonské meteorologické agentury posouval na sever přes Japonské moře rychlostí nepřekračující 20 kilometrů v hodině. V noci na dnešek tajfun přeletěl nad ostrovem Šikoku a centrální částí ostrova Honšú. Vzhledem k pomalému postupu bouře meteorologové varovali před pokračujícím silným deštěm a větrem, který by mohl vést k dalším záplavám a sesuvům půdy.

Podle japonské televize pohřbily sesuvy půdy v prefektuře Wakajama tři domy a pět lidí se nadále pohřešuje. Čtrnáctiletou dívku se však podařilo z trosek vytáhnout živou. Sedm nezvěstných hlásí úřady v nedaleké prefektuře Nara poté, co jejich domy odnesla řeka. Třiasedmdesátiletý muž v Naře zahynul, když se jeho dům zbortil po sesuvu půdy.