Ultimátum libyjské Přechodné národní rady vypršelo

Tripolis - Ultimátum stanovené Přechodnou národní radou (NTC) pro kapitulaci sil svrženého vůdce Muammara Kaddáfího ve vnitrozemském městě Baní Valíd dnes vypršelo. Katarská televizní stanice Al-Džazíra informovala, že NTC dala Kaddáfího zastáncům poslední šanci k vyjednávání ještě po uplynutí ultimáta v 10:00 SELČ. Jednání, na němž Kaddáfího stranu zastupoval vůdcův mluvčí Músá Ibráhím ale nebylo úspěšné, neboť Ibráhím požadoval, aby povstalci složili zbraně. Jednotky obléhající město tak čekají jen na povel k útoku. Baní Valíd je jedním z možných Kaddáfího úkrytů.

Podle jednoho z vyjednavačů je NTC připravena otevřít boje na třech frontách - severní, východní a západní. „Jejich čas vypršel, útok začne během příštích 24 hodin,“ dodal. Někteří bojovníci povstalců, kteří v sobotu vytvořili frontu asi 30 kilometrů od Baní Valíd, podle Al-Džazíry uvedli, že mohou na město zaútočit během několika hodin. Povstalci se domnívají, že se zde skrývá jeden z Kaddáfího synů Saadí, další syn Sajf Islám prý nedávno uprchl.

Město Baní Valíd je spolu se Syrtou na středomořském pobřeží a Sabhou hluboko v saharské poušti poslední z bašt Kaddáfího režimu. Al-Džazíra soudí, že pokud se NTC podaří získat kontrolu nad Baní Valíd, bude model použit pro obě další města. Na otázku, jestli se nachází ve městě Kaddáfí, což tvrdí povstalečtí vojenští velitelé, uvedl ministr pro ropu Alí Tarhúní, že NTC ví, kde se bývalý vůdce nachází.

Kaddáfího mluvčí Músá Ibráhím popřel, že by se Baní Valíd vzdal, a trval na tom, že místní hlavy kmenů stále podporují Kaddáfího. „Baní Valíd je významné město, které je domovem největších kmenů v Libyi vyjadřujících podporu vůdci. Odmítly veškeré návrhy vyjednávání s přechodnou radou,“ prohlásil Ibráhím. Podle něj se Kaddáfí nachází na bezpečném místě, obklopen mnoha lidmi, kteří ho chrání.

OSN zatím nebude Libyi pomáhat se zajišťováním bezpečnosti v zemi

Jak dnes konstatoval zvláštní poradce generálního tajemníka OSN Pan Ki-mun, který je dnes na návštěvě Tripolisu, jedním z největších problémů v Libyi je šíření zbraní. „Je nutné posunout se od současného stavu, kdy v konfliktu bojuje mnoho ozbrojených lidí, k modelu, kdy existuje jediná veřejná bezpečnostní síla a jediná armáda,“ prohlásil.   

Zároveň uvedl, že pokud chce nová libyjská vláda dodržet svůj příslib k budování demokracie, měla by co nejdříve zahájit volební přípravy. Prohlásil také, že neproběhla žádná jednání s libyjskými činiteli o vyslání vojenských či policejních sil OSN do Libye, které by měly pomáhat se zajištěním bezpečnosti.

Vydáno pod