Írán připojil k rozvodné síti jadernou elektrárnu v Búšehru

Teherán – Íránská agentura ISNA uvedla, že jaderná elektrárna v Búšehru byla připojena rozvodné síti. Elektrárna, kterou Írán vybudoval s ruskou pomocí, byla uvedena do provozu už v květnu, tehdy ale byla spuštěna v minimálním provozu bez připojení k síti. Zařízení s plánovanou kapacitou 1000 megawattů zatím dodává 60 megawattů. Západní společenství Íránce stále podezírá, že jim rozvoj jaderné energetiky slouží k vývoji jaderné zbraně. Teherán ale takovou kritiku odmítá.

Spuštění elektrárny byl Írán nucen několikrát odložit. Loni se spekulovalo o tom, že by za problémy mohl stát počítačový virus Stuxnet, údajně vyvinutý Izraelem. Letos v únoru Írán na doporučení dohlížejících ruských odborníků musel z bezpečnostních důvodů vyjmout palivo z reaktoru, aby podrobil palivové tyče novým technickým testům.

Zařízení v Búšehru je jedinou íránskou jadernou elektrárnou. Projekt na ni vznikl už v roce 1975, ale vybudování a spuštění elektrárny zpozdily islámská revoluce, válka s Irákem, západní sankce a četné technické a finanční problémy.

Kromě elektrárny provozuje Írán několik zařízení na obohacování uranu. Západ provoz těchto zařízení kritizuje. Obvinění z vývoje jaderné zbraně však Teherán odmítá s tvrzením, že jeho jaderný program má sloužit pouze k mírovým účelům. Mezinárodní společenství ale na Írán kvůli jeho nukleárním aktivitám uvalilo několik sankcí.