Nejčastěji řídí pod vlivem alkoholu Belgičané

Brusel - Při vážných dopravních nehodách mají nejčastěji v krvi alkohol belgičtí řidiči. Vyplynulo to z šetření v několika evropských zemích, v každé se prověřovaly tisíce vzorků. Belgická vláda teď chce být přísnější. V Belgii se za volantem toleruje půl promile alkoholu.

Belgičtí řidiči spoléhají na to, že se jim nestane, aby je policie stavila a kontrolovala, zdali něco před řízením pili. Ze statistik totiž vyplývá, že průměrný belgický řidič potká takovouto kontrolou jednou za osm let. „Piju a řídím podle svých norem. Vím, že si můžu dát čtyři pět piv a jsem schopný normálně jet,“ říká jeden z belgických řidičů, kterému policie naměřila 1,4 promile alkoholu v krvi.

Ze statistik ale také bohužel vyplývá, že u vážných nehod má v krvi přes limit víc než třetina řidičů. V průměru 1,6 promile. „Myslím, že roste povědomí o tom, že dva hlavní faktory způsobující nehody jsou nepřiměřená rychlost nebo vliv alkoholu a drog,“ konstatuje velitel policejních operací v oblasti Voorkempen Dirk Vanhove.

Vláda tak chce proto hladinu alkoholu víc hlídat. Pro začátek chce zvýšit počet kontrol a nedělat je, až když dojde k nehodě. „To je první opatření, o kterém jsme rozhodli. Teď se bude při každé policejní kontrole zjišťovat, jestli řidič pil, nebo ne,“ popisuje státní tajemník federální vlády pro mobilitu Ettienne Schouppe. O nulové toleranci alkoholu v krvi zatím politici nemluví.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)