U Baní Valídu se schyluje k bitvě

Tripolis – Dobývání zbytků Libye a hledání Muammara Kaddáfího pokračuje. Vojáci Národní přechodné rady, kteří obklíčili pouštní město Baní Valíd, oznámili, že rozhovory s kmenovými vůdci o kapitulaci selhaly. Právě v tomto městě by se mohl svržený Kaddáfí ukrývat. Jeden z vyjednavačů řekl, že tamní obyvatelé se bojí vycházet. Mají strach z ostřelovačů, obávají se také, že by je Kaddáfího věrní mohli používat jako lidské štíty. O možném útoku na město mají rozhodnout vojenští velitelé. Na místo dnes dorazily povstalecké posily.

Dva synové libyjského vůdce Sajf Islám a Mutasim se do soboty skrývali ve městě Baní Valíd a blokovali kapitulaci města. Tvrdí to předseda vzbouřenecké rady Mustafá Džalíl. Rebelové město obklíčili a hrozí útokem. Podle Džalíla budou ale do soboty pokračovat rozhovory, dokud nevyprší ultimátum ke kapitulaci dalších měst ovládaných Kaddáfího příznivci. Libyjští vojáci pod velením Národní přechodné rady jsou nicméně připravení na město zaútočit.

Na kontrolním stanovišti asi 70 kilometrů od Baní Valídu dorazil konvoj asi devíti vozidel, který má posílit povstalecké oddíly rozmístěné u severních přístupových cest do města. Jde prý o část větších kontingentů.

Kaddáfího rodiště, město Syrta, je obklopeno provládními vojsky, která čekají jen na povel k útoku. Dobrovolné předání Syrty bez boje se s kmenovými vůdci, kteří drží město v rukou, snaží domluvit předseda Národní přechodné rady. Velitel tankové divize libyjské národní rady Ashraf El-Sheikhi popisuje: „Situace je teď na mrtvém bodě. Stále čekáme na odpověď. Dá-li bůh a vše proběhne mírovou cestou, nedojde už k žádnému krveprolití. V opačném případě jsme připraveni vstoupit do Syrty za jakoukoli cenu.“ 

Vojákům libyjské rady se podařilo chytit další velkou rybu Kaddáfího režimu. V Tripolisu zadrželi generála Ahmeda Ouna, který byl velitelem vládních leteckých sil a stál po boku Muamara Kaddáfího už v roce 1969 během vojenského puče. Generál Oun patřil mezi blízké přátele Kaddáfího a mohl by objasnit, kde se plukovník skrývá.

Šéf Kaddáfího bezpečnostních sil se objevil v Nigeru

Šéf bezpečnostních brigád Muammara Kaddáfího Mansúr Zaú s dalšími asi deseti lidmi blízkými Kaddáfímu překročili hranice Nigeru a dorazili do nigerské metropole Niamey. Skupina se na území jižního souseda Libye dostala údajně v neděli, poté co několik dní čekala na vpuštění do země na hranicích. Totožnost ostatních osob není známá, ale nejedná se ani o syny ani jiné členy Kaddáfího rodiny. Zaú, který je bývalým ministrem pro komunikaci a také bývalým šéfem Kaddáfího kabinetu, odmítá titul šéfa bezpečnostních brigád.

Britský premiér chce vyšetřit spolupráci MI6 s Kaddáfího režimem

Britský premiér David Cameron oznámil zřízení vyšetřovací komise, která má vyšetřit informace o spolupráci britské tajné služby s Kaddáfího režimem. Komisi bude předsedat bývalý soudce Peter Gibson. MI6 a také americká CIA údajně dokonce předaly libyjským úřadům několik lidí podezřelých z terorismu. Ti pak podle vlastních slov často skončili v Kaddáfího mučírnách.

Vojenský velitel Tripolisu Abdul Hakím Belhadž byl dříve islamistickým bojovníkem proti Kaddáfímu a zřejmě trénoval v nechvalně proslulých výcvikových táborech v Afghánistánu. Tvrdí, že ho západní tajné služby v čele se CIA po 11. září vydaly Kaddáfímu a tím poslaly na mučidla. Nyní žádá omluvu. „Nebyli jsme žádná teroristická organizace. Všechny naše akce se odehrávaly na libyjském území s jediným účelem: svrhnout Kaddáfího,“ říká Belhadž.

Abdul Hakím Belhadž
Zdroj: ČT24

Skandál se provalil ve chvíli, kdy povstalci objevili v Tripolisu stohy záznamů libyjské tajné služby. Nález je prý podobný, jako kdyby někdo pronikl do sklepení centrály CIA v Langley. Archiv je neporušený. Kaddáfího lidé ho opouštěli narychlo, stejně jako jejich vůdce.


NATO bude v Libyi tak dlouho, jak bude potřeba

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen komentoval vývoj situace v Libyi. Je přesvědčen, že tamní operace NATO už brzy skončí. Dodal, že pouhé dopadení diktátora Muammara Kaddáfího k jejich ukončení nestačí. NATO je ale nebude zbytečně prodlužovat. 

„Naše operace ještě neskončila, ale směr je jasný. Libyjci vzali svou budoucnost do vlastních rukou. Tato operace má bezprecedentní mandát OSN chránit civilisty. NATO ho naplňuje s bezpříkladnou přesností. Před pěti měsíci jsme zničili válečnou mašinerii budovanou víc než čtyřicet let, abychom ochránili civilisty. NATO se svými partnery v Libyi setrvá, dokud to bude potřeba, ale ani o minutu déle.“

Vydáno pod