Vojáci OSN na Haiti měli sexuálně napadnout mladíka

Port-au-Prince - Uruguay stahuje z Haiti pět svých vojáků mírových sil OSN. Čelí obvinění ze sexuálního napadení mladého chlapce. Vyšetřování začalo na základě videa, které se objevilo na internetu. Špičky uruguayské armády žádají důkladné vyšetření a tvrdé potrestání. Uruguay má na Haiti 1 200 vojáků v rámci mise OSN.

Uruguay chce tvrdě zasáhnout proti svým vojákům, kteří jsou na Haiti zapleteni do případu sexuálního zneužití mladého chlapce. Pokud se prokáže vina vojáků, kteří na Haiti působili v rámci mírové mise OSN, budou exemplárně potrestáni, slíbila armáda.

Případ vyšel najevo poté, co se na internetu objevilo video, které někdo natočil na mobil. Na snímku se směje několik mužů v uniformě, zatímco drží na posteli mladého chlapce. Celá situace vypadá jako sexuální útok. Vše se přitom mělo odehrát na základně OSN na jihu Haiti.

Mluvčí OSN Eliane Nabaaová chování vojáků Uruguaye odsoudila: „OSN netoleruje jakékoli sexuální vykořisťování nebo zneužívání. Bereme tento útok velmi vážně. Pokud se vina potvrdí, útočníci musí skončit u soudu.“

Jenže OSN neřeší jen tento případ. Musí také prošetřit podezření, že některé ženy na Haiti s vojáky mírových sil otěhotněly.