Schwarzenberg odmítl uskladnit irácký uran

Washington – Server WikiLeaks dnes přinesl další odhalení týkající se české zahraniční politiky. Spojené státy prý v roce 2007 žádaly Českou republiku o dočasné uskladnění iráckého uranu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to ale odmítl s ohledem na Stranu zelených, za niž byl nominován. Server WikiLeaks dnes také zveřejnil tajnou diplomatickou depeši z roku 2009, ve které americká ambasáda v Praze hodnotí Alexandra Vondru jako „největšího spojence Spojených států na české politické scéně“. Vondra tehdy zastával v kabinetu Mirka Topolánka post ministra pro evropské záležitosti.

Spojené státy v prosinci 2007 požádaly Českou republiku, zda by mohla dočasně uskladnit irácký uran. Jenže neuspěly. NE totiž řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle kterého by to totiž znamenalo „politickou sebevraždu“ pro Stranu zelených, za kterou byl ve vládě jako ministr zahraničí. 

O postoji českých představitelů napsal do Washingtonu tehdejší velvyslanec USA v Praze Richard Graber tajnou depeši 24. ledna 2008. „Na okraj soukromého setkání s velvyslancem 23. ledna (2008) Schwarzenberg trval na svém rozhodnutí, když vysvětloval, že ujmout se tohoto projektu by bylo politickou sebevraždou pro Stranu zelených a tím pro současnou koalici,“ psal tehdy Graber z Prahy. 

Pavel Klucký, šéf skupiny zabývající se na českém ministerstvu zahraničí nešířením jaderných zbraní a odzbrojením, přitom označoval za největší překážku technické požadavky. Klucký, nynější český velvyslanec v Alžírsku, navíc podle Graberovy depeše vyjádřil nad ministrovým postojem lítost a označil Schwarzenbergovo rozhodnutí za ztracenou příležitost.

Spojené státy ocenily v depeších Alexandra Vondru. „Češi od roku 1989 významně přispěli k bezpečnosti, demokracii a svobodě na celém světě. Vondra, který za tu dobu byl v několika vedoucích pozicích, byl odpovědný za mnoho těchto příspěvků,“ hodnotila člena vlády depeše podepsaná chargée d'affaires Mary Thompsonovou-Jonesovou, která tehdy americkou ambasádu vedla.   

Vondra je podle depeše „oddaným obhájcem“ transatlantické orientace v české zahraniční a bezpečnostní politice. „Bude důležité podporovat ho a jeho stejně smýšlející spojence v době, kdy Česká republika prochází obdobím nestability,“ píše Thompsonová-Jonesová.

Americká ambasáda v Praze po českých parlamentních volbách v roce 2006 taktéž podporovala vytvoření velké koalice ODS a ČSSD. Podle diplomatické depeše ze srpna 2006 Američané věřili, že by spojení dvou největších stran pomohlo americkým zájmům, mimo jiné v otázkách protiraketové obrany a nasazování jednotek v zahraničí.


Paroubek měl kvůli radaru dilema

Bývalý šéf opozice Jiří Paroubek sice v roce 2007 americkému velvyslanci Richardu Graberovi řekl, že osobně nemá nic proti americké protiraketové obraně, navenek ale vystupoval spíš proti plánovanému umístění radaru v Česku. 

V depeši z 19. července 2007 se o Paroubkovi píše: „Postěžoval si, že čelí dilematu kvůli tomu, že v jeho straně pro protiraketovou obranu není téměř žádná podpora, a dále, že vláda Mirka Topolánka mu nenechala 'žádný prostor k manévrování'.“    

Julian Assange
Zdroj: ČT24

Austrálie dnes oznámila, že nebude trestně stíhat australského spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Vláda sice označila jeho počínání za nezodpovědné, podle úřadů ale nic neodporuje australským zákonům, a Assange tak nebude stíhán. 

Assange je nyní v Británii, kde byl loni na základě švédského zatykače zadržen a poté propuštěn na kauci do domácího vězení. Ve Švédsku je obviněn ze sexuálního násilí. Britský soud rozhodl o jeho vydání do Švédska, ale Assange se proti tomu odvolal a nyní čeká na rozhodnutí odvolacího soudu.

Vydáno pod