Stále více Korejců volí dobrovolnou smrt

Soul – Počet sebevražd v Jižní Koreji se za posledních deset let zdvojnásobil. V roce 2009 se zabilo v průměru 40 lidí denně, což je dvakrát více než před deseti lety, a dokonce pětkrát více než v roce 1989. Nepříznivé statistiky se nepodařilo zlomit ani navzdory rostoucí ekonomice. Sebevraždy páchají i mladší lidé, kteří dokonce zakládají internetové stránky sebevrahů. Jižní Korea patří k zemím s největším počtem sebevražd.

Společnost tlačí na vládu, aby pro zastavení těchto nepříznivých čísel něco udělala. Parlament dal kabinetu počátkem roku v tomto ohledu větší pravomoci. Od té doby se objevilo několik nových iniciativ – například byly vytvořeny plány na zřízení center prevence a na mostech byly pro potenciální sebevrahy instalovány nouzové telefony. Velké zlepšení se ale nedostavilo: Jižní Koreu v poslední době šokovala například zpráva o tom, že sebevraždu spáchal i populární herec a zpěvák Park Jong-ha.

Nevyřešenou otázkou zůstává, co je příčinou tohoto nepříznivého vývoje. Průměrný ekonomický růst země činí sedm procent a navzdory rostoucímu zadlužení Korea nečelí masovému propouštění nebo hospodářské stagnaci, které bývají označovány za příčiny rostoucího počtu sebevražd v sousedním Japonsku.