Bývalý rakouský kancléř Schüssel složil poslanecký mandát

Vídeň – Bývalý rakouský kancléř Wolfgang Schüssel dnes složil svůj poslanecký mandát a oznámil odchod z politiky. Zdůvodnil to tím, že se o něm mluví v souvislosti s aférou kolem rakouské telekomunikační společnosti Telekom Austria a chce usnadnit její nezávislé vyšetření. Nicméně odmítá vinu svou i své strany.

Na Schüssela padl stín podezření v souvislosti s vyšetřováním sporných převodů z účtů Telekomu Austria na konta osob blízkých jeho vládě. Vyšetřováni už jsou čtyři tehdejší ministři. 

Šestašedesátiletý lidovecký politik byl kancléřem v letech 2000–2007 a v letech 1995–2007 vedl konzervativní Rakouskou lidovou strany (ÖVP). Jako první rakouský kancléř přizval do vlády pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), tehdy v čele s Jörgem Haiderem. Rakousko se tak na čas ocitlo do značné míry v mezinárodní izolaci.

V Česku byl Schüssel známý jako odpůrce Temelína. Se svým českým protějškem Milošem Zemanem v roce 2000 v Melku podepsal dohodu, která Rakousku mimo jiné zajistila připojení na systém včasného varování v případě havárie v Temelíně, zřízení „horké informační linky“ a přezkoušení vlivu Temelína na životní prostředí. Protijaderný postoj Schüsselovi nebránil v tom, aby se v poslední době za tučné odměny angažoval v dozorčí radě německého energetického koncernu RWE, jenž provozuje i jaderné elektrárny.

Vydáno pod