Na Filipínách chytli lidožravého krokodýlího obra

Manila - Na Filipínách ulovili tunového šestimetrového krokodýla mořského, který je možná největším krokodýlem na světě a aspiruje na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Slanovodní plaz má zřejmě na svědomí životy několika lidí a rolníky v okolí města Bunawan na ostrově Mindanao připravil o několik kusů dobytka. Nyní se stane hvězdou místního přírodního parku.

Ulovené zvíře váží 1075 kilogramů a měří 6,4 metru. Jde o více než padesátiletého samce a jednoho z největších krokodýlů, jací kdy byli uloveni. Jako dosud největší žijící krokodýl mořský je oficiálně veden plaz dlouhý 5,48 metru, který pod jménem Cassius žije v zajetí v přírodním parku u Cairns na severovýchodě Austrálie. Zaznamenán byl i krokodýl dlouhý 6,2 metru, který byl uloven a zabit v roce 1982 na Papui-Nové Guinei. Ten byl ale změřen až po stažení kůže.

Krokodýl letos v červenci zřejmě zabil jednoho rolníka a před dvěma lety ukousl hlavu dvanáctileté dívce. Pomocí návnad se odborníci pokoušeli lidožravé zvíře lapit od 15. srpna. Nicméně si nejsou jisti, zda jde se jim skutečně podařilo chytit hledaného „pachatele“, protože v této oblasti bylo spatřeno víc jedinců. Krokodýla přinutili zvracet, ale jeho útroby žádné lidské ostatky neobsahovaly.

Bunawan s 30 000 obyvateli leží v močálovité krajině v blízkosti řeky i moře. Životním prostorem krokodýla mořského jsou především pobřežní oblasti, navzdory svému jménu se nevyhýbá ani sladkovodním tokům. Je to největší druh krokodýla na světě, údajně se může dožít i více než sta let a dorůst až sedmimetrové délky.

Na Filipínách se usmrcení ohrožených krokodýlů trestá až 12 lety vězení a pokutou v přepočtu 412 tisíc korun. Nejvíce ohrožený druh sladkovodního krokodýla Crocodylus mindorensis (krokodýl filipínský) žije pouze na těchto ostrovech a v divočině jich zůstává už jen asi 250. Krokodýlů mořských (Crocodylus porosus) žije hlavně v jižních částech Filipín asi tisíc.