Další dějství procesu s Mubarakem: Žalobci obvinili svědka z křivé výpovědi

Káhira – Pozice egyptského exprezidenta Husního Mubaraka, jemuž kvůli odpovědnosti za zabití 850 lidí při lednových protivládních nepokojích hrozí i trest smrti, se opět zhoršila. Vysokého policejního důstojníka, který u káhirského soudu svědčil v jeho prospěch, totiž při dnešním líčení žalobci obvinili z křivé výpovědi. Soudce Ahmad Rifát dnes také oznámil, že při uzavřeném líčení 11. září bude v procesu svědčit také současná hlava státu, polní maršál Muhammad Husajn Tantáví.

Právníci zastupující rodiny některých z 850 obětí represí dnes před soudem prohlásili, že někteří policejní svědci změnili své výpovědi a obvinili obžalobu, že případ špatně připravila.

V pondělí vysoce postavený policejní představitel generál Husajn Saíd Muhammad Mursí uvedl, že ani bývalý prezident ani ministr vnitra Habíb Adlí, který je rovněž souzen, neudělili rozkaz ke střelbě do demonstrantů. Jeden z dnešních předvolaných ale před soudem uvedl, že policie dostala rozkaz nebrat si na protesty zbraně. Podle žalobců však policejní činitel Abdal Hakím původně vyšetřovatelům sdělil, že vyfasoval 300 brokových nábojů, u soudu to prý ale popřel. „Zbraně nebyly v rámci jednotky dovoleny. Podle instrukcí si policisté nesměli brát s sebou ani své osobní zbraně,“ prohlásil u soudu Hakím.

Žádost o předvolání Tantávího, který byl za Mubarakovy éry ministrem obrany, podala obhajoba i obžaloba. Soud předvolal i Mubarakova viceprezidenta Umara Sulajmána a náčelníka generálního štábu armády Samího Anana. Mnoho Egypťanů se domnívá, že jejich svědectví bude klíčové pro stanovení toho, zda byl Mubarak odpovědný za rozkazy ke střelbě do demonstrujících.

Bude-li Mubarak uznán vinným, hrozí mu až trest smrti. Spolu s oběma syny Gamálem a Aláem je také obžalován z korupce.

Husní Mubarak na cestě k soudu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo