Somálští piráti propustili za 52 milionů sedm Dánů

Mogadišo – Somálší piráti propustili sedm dánských občanů, které unesli v únoru v Indickém oceánu. Podle dánského ministerstva zahraničí jsou v pořádku a brzy se vrátí domů. Agentura Reuters s odvoláním na jednoho z pirátů uvedla, že únosci dostali výkupné tři miliony dolarů (52 milionů korun).

Plachetnici se sedmi Dány unesli piráti 24. února více než 500 kilometrů od pobřeží Somálska. Podle ministerstva zahraničí byli na lodi dva členové posádky, tři děti ve věku od 12 do 16 let a jejich rodiče. Rodina se v srpnu 2009 vydala na cestu kolem světa, do vlasti se chtěla vrátit koncem tohoto léta. Piráti Dány přepravili do autonomního regionu Puntland na severovýchodě Somálska. Po neúspěšném pokusu vládních sil o jejich osvobození je únosci přemístili na jednu z takzvaných mateřských lodí, které piráti používají při přepadávání plavidel.

Námořní lupiči obvykle unášejí velké obchodní lodě a po rejdařských společnostech vyžadují tučné výkupné. Ročně inkasují miliony dolarů, a proto svá rukojmí většinou nechávají naživu. V úterý údajně dostali sedm milionů dolarů (121 milionů korun) jako výkupné za propuštění lodi s 23 barmskými námořníky.