Kaddáfí je stále připraven vyřídit si to s „krysami“ a „žoldáky“

Tripolis – V krátkém telefonátu pro syrskou televizi libyjský vůdce Muammar Kaddáfí prohlásil, že porazí rebely i NATO. Zmínil se i o konvoji vládních aut, který dorazil začátkem týdne do Nigeru. Nebyl prý první. Konvoje s lidmi a zbožím podle něj do Nigeru a z něj jezdí běžně. Podle BBC Niger pořád zvažuje, jak se zachovat v případě, že se Muammar Kaddáfí rozhodne vstoupit na jeho území. Zatím neodmítl možnost, že by ho přijal. Mezinárodní trestní soud (ICC) dnes požádal Interpol o udělení nejvyšší priority mezinárodnímu zatykači, který je vydán na Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky.

Muammar Kaddáfí se po týdnu znovu ozval, prý je stále v Libyi a je připraven k boji. V krátkém telefonátu pro syrskou televizi prohlásil, že porazí povstalce i NATO. „Mladí jsou připraveni na tvrdý odpor proti těm krysám v Tripolisu a na vyřízení všech žoldáků,“ prohlásil.

Zmínil se i o konvoji vozů, který dorazil začátkem týdne do Nigeru. Nebyl prý zdaleka prvním. Konvoje s lidmi a zbožím prý z Libye k jižnímu sousedovi jezdí běžně. Ministr zahraničí Nigeru ale prohlásil, že hranici překročili prominenti bývalého režimu. „Řekli jsme jim, že z humanitárních důvodů je přijmeme. Musí ale respektovat mezinárodní právo a dodržovat to, co jim ukládá,“ uvedl Mohamed Bazoum. 

Kaddáfí boj o Libyi nevzdává (zdroj: ČT24)

I když Niger odmítl zprávy, že útočiště u něj chce vyhledat i sám Kaddáfí, připustil, že je možné, že by mu azyl poskytl. Ve hře jsou prý stále dvě varianty – Kaddáfího přijmout, nebo ho vydat Mezinárodnímu trestnímu soudu. Libyjská Národní přechodná rada Niger požádala, aby uprchlého vůdce odmítl. 

Povstalci odkryli už několik masových hrobů s těly odpůrců bývalého režimu a doufají, že Kaddáfího a další, kteří za vraždami stojí, uvidí před soudem. Niger je ale stále na vážkách. I když uznal Národní přechodnou radu za nového zástupce Libye, ke svému dlouholetému spojenci se zatím úplně obrátit zády nechce.  

Během konfliktu v Libyi za poslední půlrok podle prozatímní libyjské vlády zemřelo nejméně 30 tisíc lidí, z toho polovina jsou Kaddáfího bojovníci. Dalších 50 tisíc lidí utrpělo zranění. Bilanci povstalců ale nelze nezávisle ověřit. Informace o počtu obětí prý získali z nemocnic, regionálních úřadů a od povstaleckých velitelů.

Místo skladu učebnic tajný sklad zbraní

List The New York Times dnes přišel s informací, že z vyrabovaného skladiště v Tripolisu zmizely rakety odpalované z ramene a naváděné teplem.   

Tajný sklad zbraní se ukrýval v budově označené jako „skladiště tisku učebnic“. Tady se ale místo knih za dvojitými dveřmi našly dělostřelecké náboje, protitankové rakety a prázdné přepravky od raket ruské výroby naváděných teplem. Mluvčí libyjské povstalecké armády Abdar Rahmán Busin řekl, že povstalecké úřady o skladišti zbraní vědí, nicméně nikdo ho nestřeží.

ICC žádá Interpol o nejvyšší prioritu zatykači na Kaddáfího

Žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo dnes požádal Interpol o udělení nejvyšší priority mezinárodnímu zatykači, který je vydán na svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího. Takzvané červené upozornění je nejvyšší na stupnici Interpolu, které může zatykačům přidělit a předpokládá dočasné zatčení osoby s výhledem na její pozdější vydání. Všechny tři obvinil žalobce 27. června ze zločinů proti lidskosti, které údajně spáchali v Libyi od 15. února, a nechal na ně vystavit mezinárodní zatykač.