Němci zadrželi dva podezřelé z přípravy bombového útoku

Berlín - Německá policie zadržela dva muže, kteří měli plánovat bombový útok. Oba muži ve věku 24 a 28 let už si k tomu účelu obstarávali chemické látky, ze kterých by vyrobili bombu. Podezřelý německý občan libanonského původu a jeho komplic pocházející z pásma Gazy jsou teď ve vazbě. Podle policie ale nebyl zjištěn žádný konkrétní cíl, na který mohli podezřelí chtít zaútočit. Rovněž nic nenasvědčuje tomu, že by byli členy některé z teroristických organizací, které už v minulosti atentáty provedly.

V berlínské čtvrti Wedding prohledali policisté islámský kulturní spolek, kde se oba podezřelí zdržovali, ale také jejich byty ve čtvrtích Kreuzberg a Neukölln. Policisté tam hledali chemikálie, potvrdil policejní mluvčí Thomas Neuendorff. Později bylo oznámeno, že se v neuköllnském bytě určité množství jisté kapalné chemikálie našlo.

Vyšetřování policie a státního zastupitelství bylo v běhu delší dobu, potvrdil mluvčí. „Jde o podezření z přípravy těžkého trestného činu. Muži údajně objednali chemické látky, z nichž by bylo možné vyrobit nálož,“ dodal.

Policie prohledala také rozsáhlý komplex islámského kulturního centra v berlínské čtvrti Wedding a zdejší mešitu, v níž se prý oba muži často zdržovali, a dokonce tam nějakou dobu i bydleli. Neuendorff ale zdůraznil, že vůči těmto institucím jako takovým razie namířena nebyla.

Zadržení podezřelých přichází skoro přesně na výročí teroristických útoků z 11. září a dva týdny před návštěvou papeže. Odpovědní činitelé ale ujišťují, že v Berlíně je bezpečno. Ministr vnitra nedávno varoval, že policie má v Německu na mušce skoro tisícovku potenciálních teroristů. Minulý týden stanul před soudem zatím jediný islámský radikál, který vražedný plán dokonal. Za vraždu dvou amerických vojáků letos na jaře čelí doživotí.

Vyšetřování bylo zahájeno po upozornění od firem prodávajících zneužitelné chemikálie. Soukromé osoby si totiž u nich objednaly podezřele velké množství látek, které lze použít na výbušniny. Policie poté oba objednatele sledovala a nakonec proti nim zasáhla. Policejní odbory vidí v případu zřetelný důkaz, že nebezpečí teroristického útoku v Německu stále existuje.

Vydáno pod