Po Kaddáfím pátrá speciální jednotka, bojuje se o Baní Valíd

Tripolis - Nové libyjské vedení v rámci pátrání po svrženém libyjském vůdci vytvořilo zvláštní jednotku, která má odposlouchávat telefonáty pobočníků Muammara Kaddáfího, vyhodnocovat satelitní snímky a získávat další svědectví o místě jeho pobytu. Kaddáfí je na útěku poté, co protirežimní jednotky 21. srpna vpadly do Tripolisu. Jeho dopadení by novému libyjskému vedení umožnilo upevnit vládu nad zemí. Do Burkiny Faso dnes dorazili Kaddáfího generálové, dostali se sem zřejmě přes Niger, kde provedli důležité bankovní operace. Povstalecké síly vstoupily do pouštního města Baní Valídu, jedné z posledních třech bašt Kaddáfího a bojují s jeho vojáky v ulicích.

„Před třemi až čtyřmi týdny vstoupila skupina generálů a vysoce postavených činitelů blízkých Kaddáfímu do Nigeru přes Agadez… Poté pokračovali do hlavního města Niamey, kde provedli důležité operace v libyjské bance a pak pokračovali do Burkiny Faso,“ informoval zdroj z kmene Tuarégů. 

Ve dvou ze třech posledních Kaddáfího baštách Syrtě a Baní Valíd dnes propukly těžké boje. Kaddáfího jednotky zahájily palbu na povstalce, kteří se blíží k oběma městům. Kaddáfího síly zaútočily raketami Grad na pozice povstalců severně od pouštního Baní Valídu a východně od Kaddáfího rodného města Syrta.

Bitva o Baní Valíd, jednu z posledních bašt Kaddáfího věrných, se rozpoutala odpoledne, stejně jako boje sedmdesát kilometrů od Kaddáfího rodiště Syrty. Ultimátum ke složení zbraní mělo vypršet až v sobotu, obránci obou měst prý sami zahájili útok. Národní přechodná rada neuvažuje o tom, že by ultimátum ke složení zbraní znovu prodloužila, chce se ale vyhnout velkému krveprolití. Za klidné vyřešení občanského konfliktu a národní usmíření se v centru Tripolisu modlily tisíce lidí. Bohoslužba pak přerostla v oslavu svobody. 

Jednotka sestávající z více než 200 příslušníků „zvláštních sil“ bude podle mluvčího nové vlády Aníse Šarífa na honu spolupracovat s operačním střediskem v Tripolisu. Kaddáfí se prý přemisťuje „v malém konvoji“, aby na sebe neupozornil Severoatlantickou alianci nebo povstalce. Pohybuje se v oblasti o rozloze asi 60 kilometrů čtverečních a přesouvat se prý snaží každé dvě až tři hodiny. To, kde se nachází, Šaríf nesdělil, zopakoval ale, že dopadení někdejšího vůdce státu je otázkou času.  

Podle francouzského zpravodajského zdroje se pátrání po Kaddáfím účastní i Francie a další západní země. Pomoc prý spočívá především ve sledování komunikace. Podle bývalých amerických činitelů na honu spolupracují také malé skupiny americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

  • Libyjští povstalci zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2864/286396.jpg
  • V centru Tripolisu se modlily tisíce lidí za národní usmíření zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2864/286399.jpg
  • Boje v Libyi zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2864/286395.jpg
  • Mrtvého, nebo živého autor: Francois Mori, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2842/284177.jpg

De facto úřadující premiér Libye Mahmúd Džibríl ve čtvrtek v Tripolisu sdělil, že nová vláda nevznikne před „osvobozením“ celé země, kde několik měst zůstává v moci Kaddáfího přívrženců. Džibríl v metropoli hovořil vůbec poprvé od jejího dobytí povstalci. Ujistil, že zbytek politického vedení rebelů se z dosavadní bašty na východě země do hlavního města přesune do konce příštího týdne. Přesun byl již několikrát odložen.

Bojuje se o Bání Valíd a o Syrtu (zdroj: ČT24)

Interpol dal nejvyšší prioritu zatykači na Kaddáfího

Interpol dnes oznámil, že dal nejvyšší prioritu mezinárodnímu zatykači, který je kvůli podezření ze spáchání zločinů proti lidskosti vydán na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího. Mezinárodní policejní organizace tak vyhověla žalobci Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luisi Morenovi-Ocampovi, který o vydání takzvaného červeného upozornění požádal ve čtvrtek.

Červené upozornění je nejvyšší priorita, kterou může Interpol zatykačům přidělit. Opravňuje 188 členských států organizace hledané osoby předběžně zatknout a vydat do země, která o ně bude žádat.

Žalobce ICC 27. června obvinil Kaddáfího, jeho syna a švagra ze zločinů proti lidskosti, které údajně spáchali v Libyi od 15. února, a nechal na ně vystavit mezinárodní zatykač. Červené upozornění „zásadně omezí možnosti těchto tří mužů překročit hranice“ a pomůže při jejich hledání a dopadení, uvedl podle agentury AFP generální tajemník Interpolu Ronald Noble.