Sčítání slonů na Srí Lance se ekologům nelíbí

Kolombo – Více než 5 800 divoce žijících slonů obývá krajinu Srí Lanky. Místní úřady provedly vůbec první sčítání těchto tlustokožců. Asi 20 ekologických organizací sčítání kritizovalo, protože podle nich bylo jen zástěrkou pro odchyt slůňat a jejich zdomácnění pro výcvik k práci.

Srílanský ministr pro životní prostředí S. M. Čandransena oznámil, že sčítání probíhající minulý měsíc ukázalo, že v lesích a přírodních parcích Srí Lanky žije v současné době 5 879 slonů. Předběžné odhady byly o něco nižší, kolem 5 350. Mezi napočítanými slony je 1 107 mláďat. Celkový počet srílanských slonů, včetně těch domestikovaných, dosahuje 7 379.

„Statistika svědčí o tom, že srílanští sloni se těší dobrému zdraví a jejich populace roste,“ uvedl ředitel oddělení pro rostliny a živočichy ve volné přírodě H. D. Ratnajake. Je tomu tak i navzdory třicetileté občanské válce, v níž proti sobě stáli vládní síly a tamilští povstalci a která skončila teprve před nedávnem. Shromážděné údaje budou využity pro vytvoření plánů na ochranu ohrožených druhů, dodal Ratnajake.

Proti sčítání nicméně vystoupila asi dvacítka ekologických organizací, které obvinily vládu, že chce touto akcí jen maskovat odchyt sloních mláďat pro jejich využití v buddhistických klášterech, v turistickém průmyslu a při těžbě dřeva.

Kontroverzní sčítání slonů (zdroj: ČT24)

Ekologové přišli s tímto argumentem poté, co bylo v médiích citováno Čandransenovo prohlášení, že 300 mladých slonů bude při sčítání polapeno a předáno buddhistickým klášterům. Vyšňoření sloni jsou často viděni při buddhistických obřadech, kdy kráčejí v průvodu ulicí a nesou posvátné předměty vztahující se k Buddhovi. Ministr později řekl, že se spletl a že se žádní sloni odchytávat nebudou.

Na počátku minulého století žilo na Srí Lance odhadem 10 000 až 15 000 slonů. Pytláctví a ztráta přirozeného životního prostředí zaviněná lidskými aktivitami, jako například kácením lesů za účelem získání zemědělské půdy, znamenala strmý pokles sloní populace.

V současnosti divocí sloni stále častěji vstupují do vesnic, kde pátrají po potravě, ničí domy a úrodu a zabijí na 50 lidí ročně. Každý rok bývá usmrceno také kolem 250 chobotnatců, většinou rolníky, kteří před nimi brání svá pole a obce.