Egyptští demonstranti vtrhli do budovy, v níž sídlí velvyslanectví Izraele

Káhira – Egyptští demonstranti v noci na dnešek vtrhli do budovy v Káhiře, v níž sídlí izraelská ambasáda. Z oken vyházeli stovky dokumentů patřících velvyslanectví, přímo do ambasády ale podle izraelského ministerstva zahraničí nepronikli. Podle zdravotnických zdrojů agentury AFP byli při střetech mezi demonstranty a policií zabiti tři lidé a jeden člověk, který utrpěl zranění, zemřel později na infarkt. Podle ministerstva zdravotnictví bylo zraněno 1 049 lidí. Egyptská média napsala, že bylo zadrženo 19 demonstrantů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu útok odsoudil. Televize Al-Arabíja informovala, že předseda egyptské vlády Isám Šaráf po nočních střetech nabídl demisi, nejvyšší armádní velení ji ale odmítlo.

Demonstranti nejprve rozbourali zeď, která byla okolo budovy velvyslanectví vystavěna kvůli nedávným protestům. Při demolici zdi bylo podle místních zdrojů zraněno téměř 90 lidí, většinou zasažených stavebním materiálem. Vojenská policie podle agentury AP bourání přihlížela a nijak proti demonstrantům nezasáhla.

Protestující následně strhli z budovy izraelskou vlajku. Skupina asi 30 demonstrantů poté vtrhla do jednadvacetipatrové budovy a z jednoho z oken začala vyhazovat dokumenty patřící ambasádě. Podle svědků citovaných Reuters byla jedním z vyhozených dokumentů žádost izraelského ministerstva zahraničí o povolení, aby mohl atašé na ambasádě nosit pistoli.

Izraelská diplomacie sdělila, že demonstranti nepronikli přímo do ambasády, ale pouze do místností o patro níže. Vyházené dokumenty označilo ministerstvo zahraničí za „brožury a formuláře sebrané ve foyer“. Teprve poté, co se část davu pokusila na izraelský úřad vniknout, zakročila proti demonstrantům policie. Zhruba 2 000 lidí rozháněla slzným plynem a střelbou do vzduchu. Nad ránem bylo kolem budovy ještě asi 500 lidí, které bezpečnostní složky donutily vzdálit se mimo bezprostřední okolí ambasády.

Izraelský velvyslanec po incidentu opustil Egypt a odletěl do vlasti. Izraelský vojenský speciál z Egypta podle televizní stanice Al-Arabíja evakuoval rovněž velvyslancovu rodinu a další izraelské pracovníky ambasády. Během útoku podle vládních zdrojů AFP egyptské komando zachránilo šest Izraelců, kteří v budově uvázli. Podle státního rozhlasu šlo o příslušníky bezpečnostního personálu velvyslanectví, kteří se již vrátili do Izraele. Od chvíle, kdy se násilnosti dostaly mimo kontrolu, bylo podle tohoto zdroje evakuováno 80 Izraelců.

Premiér Isám Šaráf po incidentu podle Al-Džazíry svolal na dnešní ráno mimořádné zasedání vládního krizového týmu. Egyptský ministr vnitra vyhlásil stav pohotovosti a povolal do služby všechny policisty. Kolem velvyslanectví jsou nyní rozmístěna obrněná vozidla a do oblasti byla poslána asi třicítka vozů pořádkových sil. Několik ulic u velvyslanectví ráno zůstalo uzavřeno, doprava ale podle agentury AFP fungovala normálně.

Kvůli incidentu na velvyslanectví v Káhiře spolu telefonicky mluvili i izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama. Obama poté vyzval egyptskou vládu, aby „dostála svým mezinárodním povinnostem a zajistila bezpečí izraelské ambasády“.

Konflikt před izraelskou ambasádou začal poté, co se na místo přesunulo několik set demonstrantů z káhirského náměstí Tahrír. Ti zde v pátek večer demonstrovali za urychlení demokratických reforem slíbených vládou a za ukončení vojenských procesů s civilisty.