Baní Valíd může brzy patřit povstalcům

Baní Valíd – Rakety Grad a granáty dnes použili přívrženci svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího při obraně Baní Valídu před jednotkami nového libyjského vedení. Toto pouštní město je jednou z posledních bašt Kaddáfího, jehož věrným tam dnes vypršelo ultimátum ke složení zbraní. Povstalci na Baní Valíd zaútočili již v pátek a dnes posilují pozice v jeho okolí. Na frontovou linii podle agentury Reuters zamířily kolony vozidel s jejich oddíly. Šéf libyjské Přechodné národní rady Džalíl přiletěl do Tripolisu, aby dlouho očekávaným návratem do metropole potvrdil vítězství povstalců. Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes uznal libyjskou Přechodnou národní radu (NTC) jako legitimní vládu Libye. Oznámila to dnes nová šéfka fondu Christine Lagardeová u příležitosti schůzky skupiny G8 ve francouzském Marseille. Uvedla také, že jakmile to umožní bezpečnostní podmínky v Libyi, pošle tam svůj tým. Ropa se v Libyi začne těžit do čtyř dnů, úroveň těžby z doby před občanskou válkou, tedy 1,6 milionu barelů denně, by země mohla dosáhnout do 12 měsíců.

Podle představitele nového libyjského vedení Abdalláha Kanšíla město brání asi tisíc Kaddáfího věrných. Původně se mluvilo o asi 150 jeho stoupencích. „Odpalují rakety Grad z domů, takže NATO s tím nemůže nic dělat,“ řekl Kanšíl podle Reuters. 

Libyjští rebelové, údajně o síle několika tisíc mužů, se snaží postoupit k centru města. V průběhu dne se stáhli, údajně v očekávání leteckých úderů Severoatlantické aliance. Televize Al-Džazíra bez uvedení zdrojů zveřejnila informaci, podle níž stažení z města doporučilo samo NATO. Jeho představitel ale Reuters sdělil, že aliance s jednotkami nového libyjského vedení není v kontaktu. 

Povstalci do Baní Valídu vstoupili v pátek ze severu, východu a jihu. Boje ve městě a v jeho okolí pokračovaly v noci na dnešek a jeden z bojovníků Reuters řekl, že Kaddáfího oddíly kladou tuhý odpor. Mají prý žoldáky, dobrovolníky a odstřelovače. Zabit byl prý zatím jeden povstalecký bojovník a tři Kaddáfího vojáci.  

Baní Valíd leží asi 170 kilometrů jihovýchodně od metropole Tripolisu, kterou protirežimní jednotky dobyly na konci srpna. Kaddáfí je od té doby na útěku a místo jeho pobytu není známo. Nové libyjské vedení má za to, že někteří z Kaddáfího synů a možná i on sám by se v oblasti Baní Valídu mohli skrývat.

Někteří z Kaddáfího stoupenců včetně údajně vysokých vojenských hodnostářů zamířili začátkem týdne do Nigeru. Nigerské bezpečnostní zdroje agentury AFP dnes uvedly, že tři libyjští generálové, kteří na sever této země přijeli ve čtvrtek, zůstávají v hotelu ve městě Agadez a hlídá je armáda. Boje se v pátek odehrávaly také v oblasti města Syrta, která je spolu s lokalitou Sabhá další z asi čtyř zbývajících ostrůvků Kaddáfího přívrženců v Libyi. Obě města se podobně jako Baní Valíd mají vzdát do dneška, jinak rebelové hrozí použitím vojenské síly.

MMF uznal povstalce

„Libyi v MMF nyní formálně zastupuje NTC,“ řekla podle agentury AFP Lagardeová. Podle agentury Reuters dodala, že fond je připraven poskytnout prozatímním libyjským úřadům všechny služby, které nabízí. Zástupci zemí skupiny G8 podle Reuters dnes také slíbili poskytnout v dalších dvou letech 38 miliard dolarů (682 miliard korun) Egyptu, Tunisku,
Maroku a Jordánsku. Pozvánku do tohoto programu prý dostane i přechodná libyjská rada, která se jednání v Marseille mohla zúčastnit jen jako pozorovatel. 

Přechodnou národní radu v únoru jako svůj politický orgán ustavili odpůrci režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Jako legitimní libyjskou vládu ji uznalo asi sedm desítek zemí světa. Poté, co povstalci po půl roce bojů v srpnu dobyli libyjské hlavní město Tripolis a přiměli tak Kaddáfího k útěku, se k zemím uznávajícím NTC zařadila také Česká republika.

Do čtyř dnů začne v Libyi těžba ropy

Těžba ropy začne na prvních libyjských ropných polích během tří až čtyř dnů, oznámil dnes v přístavním městě Briga libyjský prozatímní ministr financí a ropy Alí Tarhúní. Úroveň těžby z doby před občanskou válkou, tedy 1,6 milionu barelů denně, by Libye podle Tarhúního mohla dosáhnout do 12 měsíců.