Japonec vyzradil Obamův letový plán na svém blogu

Tokio – Kontrolorovi leteckého provozu na letišti v japonské metropoli hrozí soudní stíhání za to, že umístil na svém blogu důvěrné informace včetně letového plánu amerického prezidenta Baracka Obamy během jeho loňské návštěvy v Japonsku. Kontrolor rovněž zveřejnil letový plán nepilotovaného amerického výzvědného letounu, který byl vypraven pro získání údajů v jaderné elektrárně ve Fukušimě poškozené březnovým zemětřesením. Všechny snímky byly později vymazány.

Muž, jehož totožnost televizní stanice NHK neuvedla, zveřejnil desítku snímků letových plánů a radarových záznamů na svém osobním blogu. Část o letadle Air Force One zahrnovala plán trasy a rovněž podrobnosti o startu a přistání. Z bezpečnostních důvodů jsou tyto informace obvykle drženy v nejpřísnější tajnosti. 

Obama cestoval loni v listopadu na fórum o ekonomické spolupráci, které se konalo v japonské Jokohamě. Celý případ vyšetřuje japonské ministerstvo dopravy a zvažuje disciplinární
potrestání. 

Japonský premiér se v září chystá do USA

Nový japonský premiér Jošihiko Noda s výsledky vyšetřování seznámí prezidenta Obamu při své zářijové cestě do Washingtonu. Premiér chce posílit vztahy s USA a kategoricky podporuje bezpečnostní svazky mezi oběma zeměmi.

Vydáno pod