Skončí násilí v Sýrii? Asad se dohodl s arabskou ligou

Káhira – Vedení Ligy arabských států se dnes údajně dohodlo se syrským prezidentem Bašárem Asadem na sérii kroků, které mají ukončit měsíce násilných protivládních protestů. Program ukončení vnitropolitické krize v Sýrii má být představen na pondělní schůzce ministrů zahraničních věcí arabských států v Káhiře. Oznámil to dnes v egyptské metropoli šéf Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí po návratu z návštěvy Sýrie, kde o urovnání syrské krize s Asadem jednal.

„Dosáhli jsme dohody o krocích, které povedou k realizaci reforem,“ řekl novinářům Arabí a dodal, že detaily politického programu budou předloženy na pondělní ministerské schůzce v Káhiře. „Požádali jsme, aby v zájmu národního usmíření začal otevřený dialog se všemi vrstvami syrského lidu,“ uvedl dále šéf LAS. Prvořadým cílem je podle něj ukončení násilností a krveprolití.

Arabí rovněž poukázal na „právo všech vrstev syrského lidu dosáhnout skutečné změny“. Je třeba jednat rychle a s viditelnými výsledky, aby lidé změnu okamžitě pocítili, řekl. Poznamenal rovněž, že Asad mu vysvětlil podstatu dosavadních rozhodnutí a dekretů syrské vlády. Šéf LAS měl podle dřívějších zpráv v Damašku Asadovi předložit třináctibodový plán, který zahrnuje okamžité zastavení násilí vedeného proti stoupencům opozice a uspořádání svobodných prezidentských voleb. Hlasování by se uskutečnilo v roce 2014, kdy Asadovi končí mandát.    

Návrh LAS také předpokládá, že syrský prezident „naváže seriózní kontakty se zástupci syrské opozice“, propustí na svobodu politické vězně a odškodní osoby poškozené násilnými represemi vládních sil. Jde o první konkrétní iniciativu Ligy arabských států v Sýrii. V začátcích „arabského jara“ LAS zaujala k syrskému režimu váhavý postoj na základě principu nezasahování do vnitřních záležitostí členských zemí. Teprve později tón poněkud přitvrdila.

Plán kladně přijaly místní koordinační výbory zastřešující protivládní protesty. Označily jej za „dobrou základnu pro vyřešení krize“. Nicméně stále mají nedůvěru k „vražednému režimu“ Bašára Asada a výhrady vyjádřily ohledně voleb až na rok 2014.