Ulicemi Soluně opět prošli nespokojení Řekové

Soluň – Salvu dělbuchů, kamenů nebo zápalných lahví připravil rozvášněný dav řeckých demonstrantů policejním složkám, které sjednávaly pořádek v ulicích Soluně. Policie si vzala na pomoc slzný plyn a během incidentu zadržela téměř stovku osob. Nových protestů proti úsporným opatřením řecké vlády se v druhém největším řeckém městě podle agentury AP zúčastnilo více než 17 tisíc rozhněvaných občanů.

Protestů se zúčastnili například studenti a anarchisté, ale také fanoušci místního fotbalového klubu Iraklis. V Soluni mimo jiné zvlášť demonstrovalo i několik tisícovek taxikářů proti reformě udílení licencí. V Aténách dnes svou vlastní pokojnou manifestaci uspořádaly asi dvě tisícovky komunistů. Protesty do Soluně svolaly mimo jiné dva největší řecké odborové svazy. Podobné akce v předchozích měsících provázely nepokoje a úřady se rozhodly rozmístit do soluňských ulic přibližně 5 000 policistů.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a MMF mají Atény postupně získat půjčky ve výši 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), Řecko musí na oplátku razantně šetřit a provést úsporné reformy. Ukázalo se ale, že tato suma stačit nebude. Eurozóna se proto s MMF letos v červenci dohodla na druhém záchranném balíku ve výši 109 miliard eur.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod