Poradce Sarkozyho: Prezident vozil z Afriky v kufrech miliony

Paříž – Poradce francouzského prezidenta tvrdí, že Nicolas Sarkozy vozil bývalému prezidentovi Jacquesi Chiracovi i expremiérovi Dominiquovi de Villepinovi od afrických vůdců „kufry plné peněz“. Robert Bourgi to prohlásil v dnešním vydání nedělníku Journal du Dimanche. Villepin obvinění označil za „povídačky“. Chirac se rozhodl Bourgiho žalovat za nactiutrhání.

„Nevyčíslitelná,“ odpověděl 66letý advokát libanonského původu Bourgi v rozhovoru na otázku, jaká je podle něj celková částka, kterou v letech 1997 až 2005 osobně pomohl přepravit. Mimořádné množství peněz prý shromáždil na kampaň před prezidentskými volbami v roce 2002. Pět afrických vládců – Abdoulaye Wade ze Senegalu, Blaise Compaoré z Burkina Fasa, Laurent Gbagbo z Pobřeží slonoviny, Denis Sassou Nguesso z Konžské republiky a Omar Bongo z Gabonu – na tuto kampaň poskytlo přibližně deset milionů dolarů. Peníze z Gabonu šly prý několik let i na platby nájemného v klubu 89, který patří nynějšímu šéfovi francouzské diplomacie Alainu Juppému.

Bývalý prezident se rozhodl na Bourgiho podat žalobu. „V důsledku dnešního rozhovoru Roberta Bourgiho mne Jacques Chirac požádal, abych podal žalobu kvůli pomluvě,“ oznámil Chiracův právník Jean Veil.

I Villepin veškerá obvinění odmítá

Transfery skončily v roce 2005, kdy Villepin údajně prohlásil, že „peníze všech Afričanů jsou cítit sírou“. „Tato tvrzení jsou lži a pomluvy, které chtějí očernit éru Chiracovy vlády,“ řekl Villepin ve vysílání televizní stanice France 3. V době Chiracova působení v čele země (2002–2007) byl ministrem zahraničí a předsedou vlády.

Jacques Chirac
Zdroj: ČT24

Bourgi je uváděn jako Sarkozyho oficiální poradce pro Afriku, i když Elysejský palác ho podle AFP nezmiňuje v žádném ze svých organizačních schémat. Podle Bourgiho je Sarkozy bez viny. Podle jistého Chiracova poradce pro Afriku ale Bourgi před rokem 2007 přivezl peníze také „k rukám ministra vnitra“, kterým byl tehdy právě nynější prezident. Elysejský palác se k tomuto tvrzení odmítl vyjádřit. 

Možný kandidát francouzských socialistů na prezidenta François Hollande v reakci na Bourgiho tvrzení vyzval, aby bylo zahájeno trestní řízení, protože je třeba zjistit, co „se v těch letech dělo“.