Libyjští povstalci mají pod kontrolou sever Baní Valídu

Tripolis – Bojové síly libyjské Přechodné národní rady (NTC) dnes obsadily severní polovinu pouštního města Baní Valíd, které je jednou z posledních bašt stoupenců svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. Podle očitých svědků se nyní vede boj o městské centrum. Povstalci byli v sobotu nuceni se z Baní Valídu stáhnout nejen kvůli tuhému odporu obránců, ale i proto, aby umožnili letecké údery NATO. Na jihozápadě země mezitím došlo k vážným střetům mezi soupeřícími frakcemi povstalců.

Prudká povstalecká ofenziva začala po týdenních neúspěšných pokusech o dohodu, která vojskům NTC měla otevřít volný vstup do města. Povstalci udeřili na Baní Valíd ze dvou stran a boj se rychle přenesl do ulic vnitřního města. Obránci v sobotu povstalecké síly z Baní Valídu vytlačili. Dnes ale útočníci nasadili těžké zbraně včetně raket a minometů a obsadili severní část města. Pronikli už i do centra, kde síly věrné Kaddáfímu kladou tvrdý odpor.

Podle očitých svědků ve městě hoří domy poškozené dělostřeleckou palbou. V ulicích zahalených dýmem je slyšet palba odstřelovačů. Velení aliance dnes oznámilo, že během soboty letouny v Baní Valídu zničily tank, dvě obrněná vozidla a baterii raketometů Grad. 

Aliance rovněž útočila na pobřežní město Syrtu, další z center odporu Kaddáfího stoupenců. Letecké útoky hlásí i pouštní město Sabhá, třetí z lokalit, které jednotky svrženého diktátora dosud drží. Optimismus rebelů z vítězné ofenzivy tlumí stále častější informace o sporech mezi jednotlivými povstaleckými frakcemi. Ve třech městech na jihozápadě Libye propukly údajně v sobotu přestřelky mezi soupeřícími skupinami, které si vyžádaly 12 mrtvých a 16 zraněných. 

Agentura AFP dnes s odvoláním na povstalecké zdroje oznámila, že k incidentům došlo ve městech Asaba, Gharján a Kikla. Jedna ze skupin prý vyzvala druhou ke složení těžkých zbraní, což vyprovokovalo ozbrojené střety. Vedení NTC se podle AFP v současné době snaží situaci uklidnit. Incident je zatím nejvážnějším sporem uvnitř povstaleckých vojsk, který pronikl na veřejnost. 

Ve východolibyjském Benghází v sobotu několik stovek lidí demonstrovalo proti „oportunistům a prospěchářům“ v NTC. Demonstranti žádali, aby se členové rady odstřihli od těch, kteří před začátkem povstání proti Kaddáfímu v polovině února sloužili režimu.