Obama vyzdvihl odvahu a odolnost Američanů po 11. září

New York/Washington – Spojené státy si včera připomněly oběti teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001. Americký prezident Barack Obama v závěru dne vzpomínek na oběti teroristických útoků vyzdvihl odvahu a odolnost Američanů po této tragické události. Za deset let, jež od ní uplynuly, se podle něj nezměnila jejich povaha. Šéf Bílého domu také v projevu, který ve washingtonském Kennedyho centru pronesl na koncertu pro naději, ocenil oběti, které Spojeným státům přinesli muži a ženy sloužící v armádě. Téměř tři tisíce obětí připomíná od včerejška také nový památník. Ten se dnes zpřístupní i veřejnosti.

Za deset let, jež uplynuly od útoku teroristů proti USA, se podle Obamy změnilo mnohé. Spojené státy si například prošly válkami i hospodářskou recesí. „Dnes ale stojí za to uvědomit si, co se nezměnilo. Nezměnil se charakter našeho národa. Nezměnila se naše víra – v boha i jeden v druhého. Přes zkoušky a pokušení se nezměnilo ani naše přesvědčení zrozené z věčného ideálu, že by si muži a ženy měli vládnout sami, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni a zasluhují si stejnou svobodu rozhodovat o svém osudu,“ uvedl americký prezident.

Obyvatelé Spojených států také podle něj ukázali, že nepodléhají strachu, ať již šlo o hasiče, kteří se neohroženě vydali do hořícího Světového obchodního centra, či pasažéry, již bojovali s únosci jejich letadla. Prezident také vyzdvihl odolnost, se kterou se Američané vyrovnali s nepřízní osudu.

„Na místě, kde kdysi stávalo Světové obchodní centrum, se nyní slunce s leskem odráží od nové věže, která se vypíná k obloze. Naši lidé stále pracují v mrakodrapech. Naše stadiony jsou plné fanoušků a parky plné dětí hrajících si s míčem. Na našich letištích je rušno a naše autobusy a metra převážejí miliony lidí tam, kam potřebují. Rodiny usedají k nedělní večeři a studenti se připravují do školy. Tato země pulzuje optimismem těch, kteří se vydali ke vzdáleným břehům, a odvahou těch, kdo zemřeli za lidskou svobodu,“ uvedl Obama.

Výročí teroristických útoků 9/11
Zdroj: ČTK/AP/Chip Somodevilla

Ve svém projevu také poděkoval Američanům a Američankám, kteří přinesli oběť ve vojenské službě. Zdůraznil, že se pro ni rozhodli dobrovolně, protože v zemi není branná povinnost. Zároveň ale uvedl, že nastává čas, aby se ze vzdálených bojišť v Iráku a Afghánistánu začali vracet domů. Spojené státy se podle něj nyní touží přesunout od dekády válek k míru.

Šéf Bílého domu pak svůj projev zakončil nadějí v trvanlivost americké demokracie a ve schopnost Američanů nacházet jednotu v mnohosti a věřit v americký sen. Podle něj to bude skutečný odkaz 11. září potomkům. „Budou o nás říkat, že jsme si tuto víru udrželi, že jsme obdrželi bolestivou ránu, ale povstali silnější,“ řekl Obama.

Koncert pro naději, na němž promluvil, je poslední vzpomínkovou akcí v den desátého výročí teroristického útoku. V Kennedyho centru na něm mimo jiné vystoupí legendární zpěvačka Patti LaBelle, countryová hvězda superstar Alan Jackson či mezzosopranistka Denyce Gravesová.

Výročí teroristických útoků 9/11
Zdroj: ČTK/AP/JUSTIN LANE

Obama v den desátého výročí útoků, jež si vyžádaly téměř 3 000 životů, navštívil všechna místa, která jsou s nimi spojená. Vzpomínkové obřady zahájil ráno v New Yorku, kde teroristé s pomocí unesených letadel zničili dvě věže Světového obchodního centra. Pak se přesunul do Shanksville v Pensylvánii, kde se ve stejný den zřítilo další letadlo unesené teroristy. Nakonec uctil oběti nárazu posledního uneseného letadla do sídla amerického ministerstva obrany v Arlingtonu u hlavního města Washingtonu.

Spojené státy vzpomínaly na oběti teroristů (zdroj: ČT24)

Výročí útoků provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Kvůli civilnímu letadlu zasahovaly poblíž Detroitu stíhačky, důvodem bylo podezřelé chování tří cestujících. Policie je ale nakonec propustila. Stíhačky doprovázely také jiné letadlo na trase z Los Angeles do New Yorku. I tam se údajně několik pasažérů chovalo podezřele.

Vydáno pod