Niger chce zadržet Kaddáfího syna Saadiho

Niamey – V Nigeru se objevil další z příbuzných libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syn Saadí. Oznámil to nigerský ministr spravedlnosti, podle kterého přijel Saadí do země v neděli v konvoji devíti terénních aut. Niger dnes USA sdělil, že Saadiho sleduje a hodlá ho zadržet.  Povstalci v Libyi mezitím oznámili, že v Tripolisu dopadli bývalého šéfa zahraniční rozvědky Kaddáfího vlády, abú Zajda Umara Durdu. Dřív působil taky jako premiér a OSN na něj už v únoru uvalila zákaz cestování. Kaddáfího jednotky dnes zaútočily na ropnou rafinérii u města Ras Lanúf. Zemřelo tu 15 lidí.

Jeden ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího včera uprchl do sousedního Nigeru. Dnes by měl dorazit do hlavního města Niamey. Informaci potvrdil i nigerský vládní mluvčí Amadou Marou: „Hlídka nigerských ozbrojených sil pronásledovala konvoj vozidel, v němž je syn Kaddáfího. Ve chvíli, kdy s vámi hovořím, je konvoj na cestě do Agadezu a do zítřka možná dorazí do Niamey.“ 

Do Nigeru jen za poslední týden dorazilo hned několik konvojů, ve kterých cestují Kaddáfího nejbližší. Naposledy v pátek se tu objevilo zhruba deset vozidel. Ve čtvrtek přijeli do Agadezu tři Kaddáfího generálové. Spekulovalo se, že dokonce i sám Kaddáfí uprchl do Nigeru, takové informace se ale nepotvrdily.

Osmatřicetiletý Saadí ještě minulé pondělí tvrdil, že je kousek od pouštního města Baní Valíd. Prý se zde snažil dojednat mír s povstalci.   

Komando povstalecké policie dnes v Tripolisu zadrželo šéfa Kaddáfího rozvědky abú Zajda Umara Durdu, který byl na počátku 90. let předsedou libyjské vlády. Durdá byl internován a je pod dohledem silného strážního oddílu.

V Libyi se mezitím stále bojuje. Povstalci se s Kaddáfího vojáky střetli v Baní Valídu. Rafinerii u města Ras Lanúf, kterou kontroluje povstalecká Přechodná národní rada, napadli podle všeho Kaddáfího vojáci. Podle zaměstnanců rafinerie přijelo od Syrty asi 15 vozidel, pak vypukla střelba u vstupní brány.