Tučňák cestovatel se ztratil

Wellington – Známý tučňák Happy Feet, který se jen před několika dny vydal na cestu zpět do Antarktidy, zmizel. Odborníci se domnívají, že zřejmě ztratil vysílačku, kterou měl na zádech. Někteří se zase bojí, zda ho něco nesežralo. Tučňák si získal srdce mnoha lidí, když omylem z Antarktidy zabloudil až na Nový Zéland.

Ještě 4. září vysílačka přesně ukazovala, že se Happy Feet pohybuje jižním a později východním směrem. Naposledy odborníci zachytili signál v pátek. 

Kevin Lay ze společnosti Sirtrack, která vybavila tučňáka cestovatele vysílačkou, uklidňuje obavy z toho, že by mohlo Happy Feeta něco sežrat. Není to prý příliš pravděpodobné. „Ve skutečném světě se tučňáci císařští nacházejí spíše na vrcholu potravního řetězce,“ říká.

Vysvětluje, že přístroj vysílá signál pouze nad vodou, a je tak možné, že se tučňák vynořuje zrovna, když nad ním nejsou žádné satelity. Navíc dodává, že se vysílačka mohla i porouchat. 

Fanoušci černobílého ptáka tak zatím nemusejí panikařit a věšet hlavu. Happy Feet okouzlil mnoho lidí svým příběhem – 20. června ho vysíleného objevili na pláži Peka Peka asi 40 kilometrů severozápadně od hlavního města Wellingtonu. Zabloudil sem až z Antarktidy. Navíc se na pláži nažral písku a onemocněl. V místní zoo ho ale uzdravili, a tak se mohl tučňák vydat na cestu zpět.