Za hledání pokladů na Slovensku až 10 let vězení

Bratislava – Na Slovensku začal platit zákon, podle kterého je hledání pokladů trestným činem. Hrozí za něj dokonce až desetileté vězení. Slováci se tak chtějí vypořádat s ilegálními archeology, kteří ve velkém hledají historické zbraně a předměty.

„Nelegální archeologie je zásadní problém již víc než dvě desítky let. Vytvářením nelegálních sbírek a jejich odprodejem do zahraničí přišlo Slovensko o nevyčíslitelné kulturní hodnoty,“ tvrdí mluvčí ministerstva kultury Eva Chudinová. Podle odhadu ministerstva na Slovensku působí tisíce hledačů s detektory kovu. Do ciziny se tak podle úřadu dostalo i několik stovek zlatých či stříbrných pokladů nebo sbírek bronzových a železných nástrojů. 

Jenže teď si zřejmě každý hledání pokladů raději rozmyslí. Zatímco dosud bylo například hledání historických předmětů detektorem kovů jen přestupek, teď už za něj podle nového zákona může jít dotyčný ilegální archeolog i do vězení, a to na pět let. Pokud navíc hledači působí ve velkém – ve větší organizované skupině nebo na větší ploše –, hrozí jim až 10 let vězení. 

Nový zákon pokládá za trestný čin neoprávněné hledání, vykopávání, přemísťování anebo přechovávání pokladů. Za ty se považují jakékoli artefakty, které jsou dokladem života člověka do roku 1918. Spadají sem ale také zbraně a vojenská výzbroj až do roku 1946. Lidé, kteří něco takového najdou, by s nálezem neměli manipulovat a mají ho oznámit krajskému památkovému úřadu. 

V České republice by každý, kdo pátrá v krajině s detektorem, měl mít licenci udělenou Archeologickým ústavem Akademie věd. Veškeré nálezy starší padesáti let musí odevzdat kraji. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta.