Maso pro psy ve vojenských konzervách má konečně viníka

Vladivostok (Rusko) - S pokutou 90 tisíc rublů (53 000 korun) odešel dnes od soudu v ruském Vladivostoku praporčík Vjačeslav Gercog, který v armádním proviantním skladu vydával masové konzervy určené pro psy za hovězí a krmil jimi příslušníky své jednotky. Kromě toho má z rozhodnutí občanského soudu zaplatit dalších 112 tisíc rublů (66 000 korun) jako náhradu způsobené škody.

Motivem Gercogova činu byla snaha ututlat defraudaci 11 000 konzerv hovězího, kterou by mohla odhalit blížící se inventura. Vojenští kontroloři se při ní nedopočítali ani zásob rybích konzerv, kondenzovaného mléka, másla a povidel. Škodu způsobenou mankem, která dosahovala téměř jednoho milionu rublů, Gercog uhradil už během vyšetřování.

Gercogův nadřízený Igor Matvejev, který na podvod upozornil, ale dopadl mnohem hůř: dostal čtyři roky vězení - údajně za to, že napadl dva své podřízené. Matvejev letos v květnu našel ve skladu tři tisíce konzerv, jejichž obsah byl při bližším ohledání jiný, než deklaroval obal. Stížnost adresoval prezidentu Dmitriji Medvěděvovi na serveru YouTube, kde si ji pustilo bezmála 110 tisíc lidí.