Jemenský prezident chce prý předat moc opozici

Saná - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih pověřil viceprezidenta, aby s opozicí vyjednal předání moci. Sálih se v Saúdské Arábii už 3 měsíce zotavuje poté, co jeho palác zasáhla během střetu povstalců s armádou bomba. Opozice ale neustále vyzývá k mírovým protestům a svržení režimu. Odstoupení totiž Sálih sliboval už několikrát. Pokaždé ale nakonec odmítl rezignační dekret podepsat.

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih dnes pověřil viceprezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího, aby podepsal dohodu o předání moci. V dekretu Sálih dává Hadímu „ústavní pravomoc vyjednávat“. Hadí může návrh také podepsat. 

Opozice už ale v minulosti odmítla Sálihovy výzvy k dialogu a také tentokrát vyzvala mladé Jemence, aby stupňovali protesty do té doby, dokud režim nepadne. Jeden z jejích mluvčích řekl, že se nesmí přistoupit na Sálihovu taktiku. 

Země Perského zálivu, které usilují o zklidnění situace v Jemenu, dohodu o předání moci sepsaly v květnu. Sálih ji několikrát odmítl podepsat. Text předpokládá, že Sálih předá Hadímu do 30 dní po podpisu výkonné pravomoci a pak formálně rezignuje. Výměnou za to bude jemu i příbuzným zajištěna imunita před soudním stíháním.